Rex Tillerson
NOS NieuwsAangepast

'Baas Exxon Mobil wordt minister van Buitenlandse Zaken VS'

De baas van oliemaatschappij Exxon Mobil, Rex Tillerson, is de belangrijkste kandidaat om minister van Buitenlandse Zaken te worden onder Donald Trump. Amerikaanse media melden dat Tillerson de hoogste ogen lijkt te gooien. Trump sprak deze week twee keer met hem en liet zich lovend over hem uit. De aankomend president zal naar verwachting in de loop van komende week bekendmaken met wie hij in zee wil.

Tillerson, die al tientallen jaren bij de oliegigant werkt, heeft geen politieke ervaring. Maar hij staat bekend om zijn goede relatie met de Russische president Poetin. In 2011 sloot Exxon een deal met de Russische oliemaatschappij Rosneft om toegang te krijgen tot olievelden in het Noordpoolgebied. Poetin was bij die gelegenheid aanwezig en kende Tillerson toen een onderscheiding toe. Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij de relatie met Moskou wil verbeteren.

Vragen

Waar Trump de contacten van Tillerson met de Russen als een voordeel lijkt te zien, zijn er ook vragen over. Senator en oud-presidentskandidaat John McCain heeft al aangekondigd dat hij daar vragen over zal stellen als Tillerson inderdaad wordt voorgedragen en dan gehoord zal worden in het Congres, zoals gebruikelijk is.

"Wat heeft hij te zeggen over het bombarderen van ziekenhuizen door de Russische luchtmacht met precisiewapens in Syrië, in Aleppo?", zei McCain. "Dit soort vragen zullen we moeten stellen over zijn relatie met Poetin."

Opvallend is verder dat Tillerson, als hij minister wordt, een van de weinigen in Trumps regeringsploeg is die willen aannemen dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens. Exxon Mobil heeft zich achter het klimaatakkoord van Parijs geschaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl