NOS NieuwsAangepast

Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Dit gebeurde vandaag

Goedenavond! Uitspraak Wilders, Peter van Straaten overleden, Asscher tegen Samsom, terrorismeverdachte in Rotterdam, een aanslag in Nigeria en dan ook nog doping in Rusland, een verdwenen Nobelmedaille en verdwenen vluchtelingen in Aleppo. Geen tijd gehad om het allemaal te volgen of kon je gewoon door de bomen even het bos niet meer zien? Dit is een overzicht van het belangrijkste nieuws van vandaag.

Wat heb je gemist?

PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken.

Op straat in Volendam en Den Haag liepen de reacties op de uitspraak scherp uiteen. "Hij bedoelde criminele Marokkanen", zei een man. "Dat had hij natuurlijk beter moeten zeggen. Maar ik denk dat het gros van de mensen net zo denkt." Tegenstanders van Wilders waren er ook. Een 83-jarige Haagse dacht dat het vonnis weinig zal veranderen. "Of hij nou gestraft wordt of niet, die man gaat toch zijn gang."

Wilders reageerde in een PVV-filmpje op YouTube op zijn veroordeling door de rechter in de 'minder minder'-zaak.

De politie heeft eergisteren een terrorismeverdachte opgepakt in Rotterdam. In zijn woning werd een kalasjnikov AK-47 met twee volle magazijnen gevonden, meldt het OM. De 30-jarige Nederlander die is opgepakt, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Wat de man van plan was, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of hij banden had met andere terroristische netwerken of dat hij handlangers had. Het onderzoek naar hem is nog in volle gang.

Wat weten we van de opgepakte terreurverdachte?

Het lijkt erop dat de man alleen handelde en niet als onderdeel van een terreurnetwerk. Wat kunnen opsporingsdiensten doen tegen eenlingen?

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent. Partijleider Samsom zei in een speech dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode.

Hij is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt, en tegelijkertijd uit de Kamer gaat.

Asscher: niet schreeuwen, maar luisteren

In Nigeria zijn tientallen doden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen in de noordoostelijke stad Madagali. Twee jonge vrouwen bliezen zichzelf tegelijkertijd op aan weerszijden van een markt. Volgens persbureau Reuters vielen er 56 doden en 57 gewonden. De daders zouden schoolmeisjes zijn.

Madagali werd afgelopen jaar bevrijd van Boko Haram, nadat het gebied maandenlang in hun handen was geweest. Het regeringsleger heeft zich de laatste tijd gericht op het terugdringen van de islamitische terreurbeweging. "Het probleem Boko Haram is absoluut nog niet voorbij", vertelde correspondent Koert Lindijer. "Door de aanpak van het Nigeriaanse leger heeft Boko Haram de controle over veel gebieden verloren, maar aanslagen zijn er nog steeds."

Veel huizen zijn vernield door Boko Haram

Cartoonist Peter van Straaten is overleden. Hij maakte politieke tekeningen, cartoons en andere strips en werkte onder meer voor de Volkskrant en Het Parool. Van Straaten is 81 jaar oud geworden. Hij was al een tijd ziek.

Van Straaten stond bekend om zijn wat krasserige tekeningen, die vaak over menselijk ongemak en relatieproblemen gingen.

Peter van Straaten overleden

In Laren in Noord-Holland is gisteravond laat ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten op de parkeerplaats bij seksclub Boccaccio. Hij werd in zijn auto onder vuur genomen. De dader of daders konden wegkomen.

De moord op ex-crimineel Martin Kok liet misdaadjournalisten niet onberoerd. Het was het gesprek van de dag. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageerde vanochtend geschokt op de moord in Laren. "Martin, Martin, Martin... GVD... R.I.P.", schreef hij.

En ook belangrijk nieuws uit de regio...

Want de enige brievenbus uit het Groningse dorp Oostum is weggehaald. De bijna 25 inwoners moeten nu naar Garnwerd, 3 kilometer verderop. Dat is 6 minuten met de auto en 37 minuten lopen.

En de mooiste nieuwsfoto's van vandaag? Daar is ook een overzicht van.

Bang om het nieuws vannacht te missen? Lees dan morgenochtend onze wekdienst, met een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten uit de nacht. Slaap lekker!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl