'Het probleem Boko Haram is absoluut nog niet voorbij'
Bij twee zelfmoordaanslagen in Madagali in Nigeria zijn veel doden gevallen. De stad claimt dat de terroristische groepering Boko Haram de aanslag heeft gepleegd. Madagali werd afgelopen jaar bevrijd van Boko Haram, nadat het gebied maandenlang in hun handen was geweest.
De stad ligt in het noordoosten van Nigeria, de brandhaard van het land die al jaren geteisterd wordt door aanvallen van Boko Haram. Madagali werd bevrijd, maar inwoners zijn nog steeds onveilig. Hoe is de situatie in de rest van het gebied?
Het regeringsleger heeft zich de laatste tijd gericht op het terugdringen van de islamitische terreurbeweging. Dat heeft langzaam maar zeker succes. Het grootste deel van het noordoosten is heroverd.
"Het probleem Boko Haram is absoluut nog niet voorbij", vertelt correspondent Koert Lindijer. "Door de aanpak van het Nigeriaanse leger heeft Boko Haram de controle over veel gebieden verloren, maar aanslagen zijn er nog steeds."
Een van de steden die laatst is heroverd is Konduga. Boko Haram heerst dan wel niet meer in de regio, de strijders zijn niet ver weg, Konduga ligt naast de uitlopers van het Sambisa-woud. Hier houden de strijders van de terreurbeweging nog stand. Het Nigeriaanse regeringslegers patrouilleert daarom uitgebreid in en rond de stad.
"Voor de bevolking is het er niet beter op geworden", gaat Lindijer verder. "Het is een sociale misère en nog steeds verschrikkelijk onveilig."
Boko Haram is verzwakt, maar laat niemand je wijsmaken dat het probleem voorbij is.
De mensen keren terug naar dorpen en steden waar veel huizen zijn verwoest, het vee is gestolen en de landbouwgronden zijn overwoekerd. Hierdoor kunnen de mensen niet in hun levensonderhoud voorzien.
"Boko Haram is verzwakt, maar laat niemand je wijsmaken dat het probleem voorbij is", zegt Lindijer.
Groot militair offensief
Boko Haram, opgericht in 2002, begon zeven jaar geleden een groot militair offensief. Tienduizenden mensen werden gedood, vooral in het noordoosten van Nigeria, wat de machtsbasis werd. Ook maakte de terreurgroep zich schuldig aan ontvoeringen, van onder anderen een grote groep meisjes.
Boko Haram is fel gekant tegen westerse waarden. De terreurgroep streeft ernaar om van Nigeria een streng-islamitische staat te maken, waarin vrouwen geen enkele rechten hebben. Twee jaar geleden riep de groepering het kalifaat uit.