NOS Nieuws

'Leger Nigeria doodde zeker 150 mensen'

Het Nigeriaanse leger heeft in de zuidoostelijke deelstaat Biafra bij verschillende betogingen zeker 150 mensen doodgeschoten die demonstreerden voor afscheiding, stelt Amnesty International. Dat is gebeurd tussen augustus 2015 en augustus 2016.

De mensenrechtenorganisatie heeft 87 video's en 122 foto's bestudeerd en de getuigenissen van 146 mensen verzameld. Daaruit is gebleken dat "het leger met scherp schoot zonder te waarschuwen". Honderden mensen zijn zonder aanklacht opgepakt en sommigen van hen zijn gemarteld.

Amnesty zegt bewijzen te hebben van "massale buitengerechtelijke executies" door militairen. Op 30 mei was er een demonstratie in de stad Onitsha waar zestig mensen werden gedood. Zij herdachten de burgeroorlog in Biafra, die tussen 1967 en 1970 een miljoen mensen het leven kostte.

Het leger ontkent dat er "weerloze activisten" zijn gedood. Troepen zijn juist zeer terughoudend geweest, bijvoorbeeld toen demonstranten in mei vijf agenten doodden en verschillende militairen verwondden, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl