NOS NieuwsAangepast

'Martin Kok vond beledigen en provoceren mooi'

Hij hield al rekening met een liquidatie

De moord op ex-crimineel Martin Kok laat misdaadjournalisten niet onberoerd. Het is het gesprek van de dag. Kok hield zich de afgelopen jaren fulltime bezig met zijn misdaadblog Vlinderscrime en kende daardoor veel journalisten.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageerde vanochtend geschokt op de moord in Laren. "Martin, Martin, Martin... GVD... R.I.P.", schreef hij. De Vries kende hem al twintig jaar, maar hij zag hem niet echt als collega. "Hij vond beledigen en provoceren mooi en hij maakte een lange neus naar mensen. Dan hebben mensen het nog meer over me, zei hij dan."

Volgens De Vries leidde de misdaadblogger tegenwoordig een ander leven. "Of hij ex-crimineel of crimineel was? Ik heb geen informatie dat hij zich nog met drugsdeals of zware criminaliteit bezighield." Kok zocht erkenning als journalist. "Maar dat was hij geheel niet. Hij noemde criminelen met naam en toenaam en maakte zo veel vijanden."

Misdaadjournalist Jens Olde Kalter heeft gisteren nog geluncht met Kok en een aantal andere collega's, in Amsterdam-Zuid. Volgens hem kan de moord uit verschillende hoeken komen. "Martin is natuurlijk een nogal onorthodoxe ster aan het firmament van misdaadnieuws geworden, door zijn onorthodoxe werkwijze."

Martin Kok noemde namen en rugnummers op zijn eigen site. "Dat doen wel meer journalisten", zegt Olde Kalter. "Maar Martin die deed dat ook wel eens lichtvaardig en roekeloos. Hij speelde ook vaak op de man en was niet te beroerd om zijn onderwerpen persoonlijk te beledigen."

Kwaad bloed

Volgens Olde Kalter kan die werkwijze 'extra kwaad bloed hebben gezet'. "En dus net dat duwtje in de rug hebben gegeven waardoor mensen hebben besloten: we gaan voor het eerst in Nederland over op het vermoorden van journalisten."

Kok wilde graag eer, zegt Peter R. de Vries. "En eerzuchtig was hij zeker." Sinds de lancering van zijn website, zocht Kok regelmatig contact met De Vries. "Hij informeerde me als hij iets publiceerde. Elke scheet werd gepubliceerd, om het maar zo te noemen. Maar hij had wel bronnen en ingangen."

Journalist Jens Olde Kalter maakt zich na de moord op Kok geen extra zorgen over zichzelf. "Ik ben me bewust van mijn werk, maar ik maak me niet zodanig zorgen dat ik mijn werk niet durf te doen. En ik maak me nu ook niet meer zorgen dan gisteren of vorige week." Maar 'schrikbarend' noemt hij het wel. "Dat we nu in Nederland zo ver zijn dat journalisten vermoord worden."

Gisterochtend om 09.15 uur plaatste Martin Kok zijn laatste tweet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl