NOS NieuwsAangepast

Rutte: dit land is niet ziek

Rutte: er zijn andere belangrijke zaken naast Zwarte Piet en Wilders

"Nederland is niet ziek", zegt premier Rutte in een reactie op uitspraken van Geert Wilders over zijn veroordeling in de 'minder Marokkanen'-zaak. Rutte zegt dat de Nederlandse rechtsstaat goed functioneert. "Ik doe dit werk als premier nu zes jaar, ik woon 49 jaar in Nederland en ik weet dat Nederland een democratische rechtsstaat is."

Rutte gaat inhoudelijk niet op de uitspraak in. "Al het commentaar dat ik er op geef kan ook weer betrokken worden in die rechtszaak." Wilders heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Strafblad

Ook vindt Rutte dat er andere belangrijke zaken zijn om het over te hebben. "Dit land heeft nog steeds grote problemen op te lossen. Economische en veiligheidsvraagstukken. Er zijn echt nog andere zaken te bespreken dan deze rechtszaak."

Nu Wilders is veroordeeld komt de vraag op of hij met een strafblad ooit minister of minister-president zou kunnen worden, ook al heeft de rechter hem geen straf opgelegd. "Ik ben geen jurist", zegt Rutte. "Maar volgens mij kan dat. Of dat politiek wenselijk is, is weer een ander oordeel."

Podium

CDA-leider Buma is kritisch over de reactie van Wilders op zijn veroordeling. "Als een politicus die veroordeeld wordt onmiddellijk zijn politieke podium misbruikt om de onafhankelijkheid van de rechters te ondermijnen, hoe kan je dan van de gewone Nederlanders wel vragen om vertrouwen in onze rechtsstaat te hebben?"

De PvdA-fractie heeft begrip voor de uitspraak van de rechter. PvdA-Kamerlid Recourt zegt dat de rechter heeft vastgesteld dat je met een beroep op de vrijheid van meningsuiting niet mag discrimineren en beledigen.

"De wet biedt hier bescherming", zegt Recourt. "In tegenstelling tot Geert Wilders hebben wij vertrouwen in ons rechtssysteem en houden we ons aan de scheiding der machten." De PvdA vindt de manier waarop Wilders een bevolkingsgroep beledigt walgelijk en verwerpelijk.

Ook GroenLinks heeft begrip voor de uitspraak. "Nog belangrijker is dat Wilders keer op keer een morele grens over gaat", zegt partijleider Klaver. "Ik beloof dat niet normaal te gaan vinden en zal zijn haatretoriek en zondebokpolitiek tot mijn laatste snik bestrijden."

Ongemakkelijk

SGP-leider Van der Staaij heeft meer moeite met het vonnis. "Als een rechter uitspraken van een politicus vonnist, voelt dat erg ongemakkelijk. Dat gevoel heb ik nu ook weer." Hij pleit voor een goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. "Dat is voor iedereen een mooie uitdaging, van columnist, cabaretier tot politicus."

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaat ook niet in op de inhoudelijke argumenten van de rechter: “De onafhankelijke rechter heeft rechtgesproken op basis van democratisch vastgestelde wetgeving." Hij zegt verder dat hij het als zijn opdracht ziet om scherp maar respectvol deel te nemen aan het maatschappelijke en politieke debat.

VNL, de partij van de ex-PVV-Kamerleden Bontes en Van Klaveren, is het niet met het vonnis eens: "Een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting." De Kamerleden willen volgende week hun wetsvoorstel voor meer uitingsvrijheid in de Tweede Kamer bespreken. SP-voorman Roemer en D66-leider Pechtold zullen vandaag niet op de uitspraak van de rechter reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl