Peter van Straaten (2009)
NOS NieuwsAangepast

Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden

Cartoonist Peter van Straaten is overleden. Hij maakte politieke tekeningen, cartoons en andere strips en werkte onder meer voor de Volkskrant en Het Parool. Van Straaten is 81 jaar oud geworden. Hij was al een tijd ziek.

Van Straaten stond bekend om zijn wat krasserige tekeningen, die vaak over menselijk ongemak en relatieproblemen gingen.

De tekenaar werd in 1935 geboren in Arnhem. In 1954 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij de opleiding Illustratie volgde aan de Kunstnijverheidsschool.

Na zijn studie begon hij als tekenaar bij Het Parool. Daar zou hij tot 2012 werken, waarna hij naar de Volkskrant verhuisde. Voor die krant maakte hij iedere week een cartoon. Ook had hij een geïllustreerde column in NRC Handelsblad.

'Uitgewerkt'

De cartoonist schreef ook. Voor Vrij Nederland maakte hij sinds 1984 bijna twintig jaar verhalen over de bijstandsmoeder Agnes. Daarnaast schreef hij samen met zijn vrouw Els Timmerman het kinderboek Oma Kattenpis.

Verder bracht Van Straaten in 1976 het boek Uit m'n hoofd uit. Daarin stonden tekeningen van zijn geboortestad Arnhem, die hij had gemaakt zonder foto's of boeken te raadplegen.

Afgelopen september won hij de Inktspotprijs voor beste politieke tekening van het jaar. Het was de vijfde keer dat hij die prestigieuze prijs won. Vanwege zijn ziekte kon hij niet naar de uitreiking komen. Hij liet weten dat het de laatste keer was dat hij zou winnen. "Ik ben helaas uitgewerkt."

Collega-cartoonist Stefan Verwey was bevriend met Van Straaten. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal noemt hij hem een alleskunner en een van de grootste tekenaars van de afgelopen eeuw. "Kranten waren meer waard als er een Van Straaten in stond."

Volgens Verweij was zijn vriend een briljant menselijk observator. "Hij kon zware onderwerpen zo tekenen dat je erom kon lachen. Zijn cartoons waren enorm herkenbaar. Ik dacht vaak: was ik hier maar op gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl