Merwedebrug weer open voor vrachtverkeer
NOS NieuwsAangepast

'Feestje' voor chauffeurs, ze mogen weer over Merwedebrug

De afsluiting van de Merwedebrug bij Gorinchem heeft transportbedrijven miljoenen gekost. Henk van Swijnenburg besloot zelfs een deel van zijn bedrijf naar de andere kant van de Merwedebrug te verplaatsen. "Ik moest elke dag 50 kilometer omrijden, dus het was goedkoper om een loods in Gorinchem te huren", zegt Van Swijnenburg.

De schade voor het transportbedrijf uit Werkendam is zo'n 50.000 euro. "Het is nog maar de vraag of ik die schade terugkrijg. Rijkswaterstaat wil de schade pas vergoeden als het 15 procent van de totale transportkosten per jaar betreft. Dat red ik niet", zegt Van Swijnenburg. Hij heeft nog wel de hoop dat brancheorganisatie Transport Logistiek Nederland dat percentage naar beneden kan krijgen.

De Merwedebrug ging vanmorgen na twee maanden weer open voor het vrachtverkeer. Alleen de allerzwaarste vrachtwagens van meer dan 50 ton mogen de brug nog niet over. Door haarscheurtjes in de draagconstructie was de brug in de A27 bijna twee maanden afgesloten voor het vrachtverkeer.

Merwedebrug weer open voor vrachtwagenverkeer

De brug is op 24 plaatsen met stalen platen verstevigd, zegt Bianca Janssen van Rijkswaterstaat. Toch staat de brug nog in de steigers. "We gaan de komende weken nog door met verstevigen, maar de meest kritieke plaatsen zijn nu hersteld."

In totaal is er nu 2,6 miljoen aan schadeclaims binnengekomen bij Rijkswaterstaat. Intussen gaat bij het bedrijf van Van Swijnenburg de vlag uit. "Wij gaan morgen alle vrachtwagens weer van Gorinchem naar huis rijden, terug naar Werkendam. Dat doen we in colonne over de brug, dat wordt een feestje", zegt Van Swijnenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl