ANP
NOS NieuwsAangepast

Rechter doet uitspraak in 'minder-minder'-proces tegen Wilders

Na een proces van weken volgt vandaag de uitspraak in de 'minder-minder'-zaak tegen Geert Wilders. Het OM eiste een boete van 5000 euro tegen de PVV-leider. Die zei in 2014 "Dan gaan we dat regelen" nadat zijn aanhang "Minder, minder" had gescandeerd na de vraag of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wilden.

Het OM daagde Wilders voor de rechter op verdenking van groepsbelediging, discriminatie en het aanzetten tot haat. Volgens de aanklager heeft hij een volledige bevolkingsgroep gediskwalificeerd en waren zijn uitspraken onnodig grievend. Bovendien was de uitspraak doelbewust en gepland, "ongeacht de schadelijke gevolgen van belediging, angst, haat en verdeling", zei officier van justitie Wouter Bos. Hij benadrukte dat Wilders zich ook achteraf "onverschillig blijft tonen".

Ingewikkeld proces

"Het is een juridisch ingewikkelde zaak", zegt NOS-verslaggever Marc Hamer, die alle zittingen volgde. "Dat Wilders de uitspraak deed, staat vast. Die staat gewoon op tape. Maar zowel de aanklager als de verdediging heeft steekhoudende argumenten. Het is dus spannend welke interpretatie de rechtbank daaraan geeft en wat het oordeel wordt."

Het OM besloot een rechtszaak te beginnen nadat meer dan 6400 mensen tegen de PVV-voorman aangifte hadden gedaan. Abdou Menebhi is een van hen. Hij noemt Wilders gevaarlijk voor de democratie en hij hoopt dat de rechter de eis van het OM overneemt. "Al is die boete vooral symbolisch. We hopen dat hij zal stoppen met haatzaaien en discrimineren", zegt Menehbi, die straks naar de speciale rechtbank op Schiphol gaat om het vonnis te horen.

Geert Wilders zal daar niet bij zijn, net zomin als zijn advocaat Knoops. Wilders liet bij de inhoudelijke behandeling bij alle zittingen verstek gaan, op één keer na. Twee weken geleden maakte hij wel gebruik van de gelegenheid om een slotwoord te spreken. Daarin zei hij dat hij de problemen in Nederland als politicus moet blijven benoemen. "De vrijheid die ik nog heb, moet ik gebruiken om ons land te beschermen. Tegen de islam, het terrorisme, de migratie uit islamitische landen en ja, ook tegen het mega-Marokkanenprobleem dat Nederland kent."

Half Nederland

De PVV-leider zei ook dat hij niet alleen terechtstaat, maar dat zijn stem een stem is van velen. "Als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland."

De rechtbank op Schiphol komt om 11.00 uur met het vonnis in de zaak. De uitspraak is live te volgen bij de NOS op NPO 1, op NOS.nl en op NPO Nieuws. Ook via Facebook en NPO Radio 1 is de zitting te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl