Simon Tahamata als speler van Ajax in 1979
NOS VoetbalAangepast

'Het is me nog steeds een raadsel waarom Ajax me verkocht aan Standard'

Het is een donderdagmiddag in de zomer van 1980. Terwijl de klanken van 'Late at Night' van Maywood nog nadreunen in de hoofden van veel Nederlanders, krijgt de sierlijke voetballer Simon Tahamata een telefoontje. Aan de lijn hangt een bestuurder van Ajax, zijn club. "Je bent verkocht."

Drie simpele woorden die bij Tahamata 36 jaar later nog steeds zorgen voor vragen. "Het is me nog steeds een raadsel waarom ik verkocht werd", vertelt de inmiddels 60-jarige oud-speler. "Het was wel een klap destijds, we zaten al in de voorbereiding. Ik had er best moeite mee."

Een dag na het beslissende belletje wordt Tahamata opgehaald om te vertrekken naar zijn nieuwe bestemming: Standard Luik. "Daar had ik meteen de contractbesprekingen, de dag erna werd ik gekeurd en weer een dag later stond ik al op het trainingsveld met coach Ernst Happel."

Succes in Luik

Hij mag dan niet zelf hebben gekozen voor deze stap, Tahamata komt wel in een sterk elftal terecht. "Er zaten louter internationals in. De Zweed Ralf Edström (oud-PSV) stond bij ons in de spits en verder hadden we veel Belgen die net de EK-finale hadden gehaald."

De vier jaren dat de vleugelspeler van Molukse afkomst in België speelt, is hij succesvol. Het publiek loopt met hem weg en ook qua prestaties gaat het goed. "Ik heb in de finale van de Europa Cup II gespeeld tegen FC Barcelona, ik ben twee keer kampioen geworden en ik won de beker. Ik werd op handen gedragen."

Het elftal van Standard Luik met Simon Tahamata, Eric Gerets (onder), Arie Haan en Johnny Dusbaba (boven)

In Luik wordt Tahamata volwassen. Hij gaat voor het eerst op zichzelf wonen, al laat hij al snel zijn broer en diens vrouw overkomen om voor hem te laten zorgen. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Tahamata komt even op de bank terecht, maar zijn werklust brengt de Nederlander terug in de basis.

"Het is heel simpel: je moet altijd hard werken, ook op mindere dagen. Je wordt er toch voor betaald? En ik was altijd blij, blij dat ik mocht voetballen. Zo'n actie als Nemanja Gudelj, die het niet meer kan opbrengen om op de bank te gaan zitten, was bij ons ondenkbaar."

Simon Tahamata en Ajax-trainer Leo Beenhakker samen aan het vissen

Na zijn jaren in Luik speelt Tahamata nog bij Feyenoord, Beerschot en Germinal Ekeren. Na zijn carrière wordt hij jeugdtrainer en werkt opnieuw bij Standard. Inmiddels is Tahamata alweer meer dan twee jaar in dienst bij de club waar hij zonder dat hij het zelf wist ooit verkocht werd: Ajax.

Trotse Tahamata

De twee clubs ontmoeten elkaar vanavond in de Europa League. De Amsterdammers trekken met een aantal jeugdspelers ten strijde. Ze zijn immers al geplaatst en de talenten van Ajax lieten tegen Panathinaikos (2-0 winst) zien het niveau uitstekend aan te kunnen.

Het doet Tahamata goed om de Amsterdamse talenten aan het werk te zien. "Ik ben zo trots op die gasten. Het is mooi om te zien hoeveel er dit seizoen hun debuut hebben gemaakt. Dat is toch top? Ik dank God nog elke dag op mijn blote knieën dat ik met voetbal bezig mag zijn."

Simon Tahamata op de tribune bij Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl