Drie jaar cel voor frauderende Franse oud-begrotingsminister

Aangepast
Oud-minister Cahuzac (m) na de uitspraak van de rechtbank AFP

De Franse oud-minister Jérôme Cahuzac is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor belastingfraude en witwassen. De socialist stalde zijn vermogen jarenlang in belastingparadijzen over de hele wereld. Volgens de rechters gaat om onregelmatigheden "van bijzondere en zeldzame ernst".

Ook mag de 64-jarige Cahuzac vijf jaar geen publieke functie vervullen. Zijn ex-vrouw moet twee jaar de cel in voor belastingfraude.

Cahuzac, die in 2012 en 2013 minister van Begrotingszaken was onder president Hollande, had samen met zijn ex-vrouw een verborgen vermogen van bij elkaar ongeveer 3,5 miljoen euro. Het geld stond op bankrekeningen in onder meer Singapore, Panama en de Seychellen.

Panama Papers

In maart 2013 kwam aan het licht dat hij belasting had ontdoken en werd hij door Hollande uit zijn functie ontheven. Toen hij later op zijn eigen weblog toegaf dat hij al ongeveer twintig jaar lang geld had staan op geheime bankrekeningen, werd hij geschorst door de Parti Socialiste.

Zijn naam kwam ook voor in de Panama Papers, waaruit bleek dat het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca tal van bedrijven, politici en sporters heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

STER Reclame