NOS NieuwsAangepast

Franse minister Cahuzac ontslagen

De Franse president Hollande heeft zijn minister van Begrotingszaken uit zijn functie ontheven. Jérôme Cahuzacs positie was onhoudbaar geworden na berichten dat hij via een geheime bankrekening in Zwitserland belasting heeft ontdoken.

De Franse website Mediapart kwam als eerste met de onthulling. De site zette een audiofragment online waarin de stem van Cahuzac te horen zou zijn: "Ik heb nog een rekening in Zwitserland, daar staat bijna niks meer op. Wat moet ik doen om die rekening te sluiten? Er naartoe gaan?"

Cahuzac heeft altijd ontkend dat hij een buitenlandse bankrekening heeft gehad en spande een proces aan tegen Mediapart. Maar een Franse rechtbank oordeelde dat het best eens Cahuzac kan zijn die in de opname te horen is.

Zwaargewicht

Volgens correspondent Ron Linker verliest de Franse regering een politiek zwaargewicht: "Voor volgend jaar heeft Hollande beloofd dat zijn land zich zal houden aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent, maar uitgerekend de man die daarvoor de begroting zou opstellen, heeft nu het veld moeten ruimen."

Cahuzac is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl