Oekraïners volgen de uitslagen op de avond van het referendum, op 6 april 2016 ANP

Premier Rutte en de Tweede Kamer moeten ja zeggen tegen het associatieverdrag met Oekraïne, ondanks de nee-uitslag bij het referendum van afgelopen voorjaar. Dat adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), schrijft de Volkskrant. De AIV is een orgaan dat de regering adviseert over buitenlands beleid.

Volgens de raad is het voor zowel Oekraïne als Europa beter als Nederland het verdrag alsnog ondertekent. "Als Nederland het verdrag verwerpt, wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren", zegt AIV-voorzitter Jaap de Hoop Scheffer tegen de krant.

"Het is ook voor onszelf belangrijk om het verdrag te steunen. We moeten zelf voor stabiliteit in onze Europese regio zorgen. (...) De verkiezing van Trump als nieuwe president van de VS maakt het nog urgenter dat Europa zelf voor stabiliteit gaat zorgen in de buurlanden, dat gaat de VS niet meer altijd voor ons doen."

Oplossing

In april werd het associatieverdrag met Oekraïne in een referendum met 61,1 procent verworpen. Sindsdien zoekt Rutte naar een oplossing die recht doet aan het 'nee' van de kiezers, maar waarbij Nederland het verdrag met Oekraïne toch ondertekent.

Volgende week donderdag gaat Rutte op een Europese top in Brussel proberen om daarover een deal te sluiten.

STER reclame