Stewards controleren op zwartrijders op lijn 73 RTV Drenthe

Twee beveiligers zijn gisteren bij een bushalte in Ter Apel door een man met de dood bedreigd. Het gaat om een bewoner van het asielzoekerscentrum in het dorp. Hij is opgepakt.

De man wilde bij een halte van lijn 73 instappen, maar had geen vervoersbewijs en wilde dat ook niet kopen. Daarop zetten beveiligers hem uit de bus, meldt RTV Drenthe.

Later op de dag kwamen ze elkaar weer tegen bij een bushalte. De man had twee messen bij zich en gebaarde dat hij hun keel wilde doorsnijden. De beveiligers vroegen of hij de messen weg wilde doen. Toen hij dat niet deed, ontstond een vechtpartij.

Veilige landen 

De verdachte kon ontkomen, maar werd later alsnog aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging en mishandeling en is meegenomen voor verder verhoor. De twee beveiligers hebben aangifte gedaan.

Volgens de politie komt de verdachte uit een zogenoemd 'veilig land'. Dat zijn landen als Algerije en Marokko, waarvan inwoners weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

Gebiedsverbod

Asielzoekers veroorzaken al langer overlast op lijn 73, die tussen Emmen en Ter Apel rijdt. Sommige bewoners van het azc in Ter Apel kopen geen kaartje en weigeren de bus uit te stappen als ze worden gecontroleerd. Dat gaat vaak gepaard met dreigementen en scheldpartijen.

Daarom heeft busmaatschappij Qbuzz vorige week maatregelen genomen. Zo worden er extra controles uitgevoerd op lijn 73. 

Ook de gemeente onderneemt actie. In het dorpscentrum van Ter Apel hangen sinds kort camera's om overlast te signaleren en de gemeente mag gebiedsverboden opleggen. Afgelopen zaterdag is dat direct gebeurd. Een asielzoeker uit het azc mag de bebouwde kom van het dorp niet meer in omdat hij betrokken was bij winkeldiefstal, bedreiging en handel in softdrugs.

STER reclame