ANP

In Ter Apel wordt per direct cameratoezicht ingevoerd om het gevoel van onveiligheid bij bewoners en bedrijven weg te nemen. Het Groningse dorp kampt met overlast van asielzoekers. Vorige week werd daarom al een alcoholverbod ingevoerd, maar de politie neemt nu op verzoek van burgemeester Kompier extra maatregelen.

Vijf camera's komen in het winkelgebied van Ter Apel. Een camera wordt geplaatst aan de rand van het dorp. Met het toezicht hoopt de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, de overlast "met kracht terug te dringen".

De gemeente benadrukt dat het gaat om een kleine groep asielzoekers die overlast geeft. Die zou zich schuldig maken aan diefstallen en zakkenrollen. De asielzoekers zouden komen uit veilige landen, zoals Marokko en Georgië. Ze hebben geen recht op asiel in Nederland, maar zo lang hun procedure loopt, mogen ze hier wel blijven.

'Brutale groep'

Burgemeester Kompier zei vorige week dat Ter Apel deze problematiek in twintig jaar niet heeft gehad. "Het is een hele brutale groep, die in mijn optiek onmiddellijk Nederland moet verlaten", zei ze.

Busmaatschappij Qbuzz klaagde vandaag ook over overlast door asielzoekers in Ter Apel. Er zouden steeds vaker jonge mannen zonder kaartje op de bus stappen. Chauffeurs die daar iets van zeggen, worden naar eigen zeggen agressief benaderd. Qbuzz doet nu extra controles.

STER reclame