NOS NieuwsAangepast

Advies: kind moet vier ouders kunnen hebben

Het moet wettelijk mogelijk worden dat een kind meer dan twee ouders heeft. Dat advies geeft de staatscommissie herijking ouderschap aan het kabinet. De commissie onderzocht twee jaar lang hoe zaken in het familierecht kunnen worden aangepast aan de veranderende maatschappij.

Nu het aantal meeroudergezinnen toeneemt, vindt de commissie het niet meer dan logisch dat een kind juridisch gezien meer ouders kan hebben. Het zou moeten gaan om maximaal vier ouders, die maximaal twee huishoudens vormen.

De huidige wet erkent de constructie van een meeroudergezin niet. Volgens de geldende regels kunnen hooguit twee mensen juridisch ouder zijn van een kind en daarover gezag uitoefenen.

Meeroudergezinnen lopen daardoor tegen allerlei problemen aan. Niet-biologische ouders zijn niet beslissingsbevoegd als hun kind in het ziekenhuis ligt. Ze kunnen geen paspoort aanvragen voor hun kind en niet vrij reizen. Om aan te dringen op een nieuwe wet, bood het COC de Tweede Kamer en minister Van der Steur recentelijk 5000 handtekeningen aan.

Regenbooggezinnen

"Vandaag de dag zijn er, meer dan vroeger, verschillende gezinssituaties. Eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen, regenbooggezinnen. De staatscommissie wil de belangen van kinderen in al dit soort situaties juridisch borgen", schrijft de commissie.

Voor de conceptie moeten ouders aan een rechter een 'meerouderschapsovereenkomst' overleggen. Achteraf kan ook, maar dan moet altijd een curator meekijken. "Ouders moeten zich realiseren dat meerouderschap ingewikkeld is. Na de geboorte kunnen alle ouders, ook als het er drie of vier zijn, op de geboorteakte komen", zei voorzitter Wolfsen van de commissie bij de presentatie van het rapport.

Meer dan twee ouders moet mogelijk zijn

Minister Van der Steur nam het rapport in ontvangst en zei dat het kabinet positief staat tegenover de adviezen. "We gaan er serieus naar kijken en het belang van het kind zal in vervolgtrajecten voorop staan".

Draagmoederschap

De commissie pleit ook voor een wettelijke regeling voor draagmoederschap. Door gebrek daaraan richten Nederlandse wensouders zich nu op het buitenland. Regels moeten ervoor zorgen dat het traject van draagmoederschap zorgvuldig verloopt. "Met respect voor menselijke waardigheid van kind en moeder", zegt de commissie. Een kind zou later zijn ontstaansgeschiedenis moeten kunnen achterhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl