NOS NieuwsAangepast

Boze veteranen geven onderscheidingen terug 'met pijn in het hart'

Boze veteranen geven medailles terug. Hennis compenseert.

Uit protest tegen hun AOW-gat hebben zo'n zestig veteranen hun militaire onderscheidingen aangeboden aan de Tweede Kamer. De oud-militairen gaven hun zogenoemde baton voor langdurige en trouwe dienst aan de leden van de Defensiecommissie. Sommigen leverden zelfs hun bijbehorende medaille in.

Afgelopen vrijdag riep minister Hennis van Defensie de veteranen nog op om dat niet te doen. Zij zei dat er een oplossing in de maak is voor de meer dan 10.000 oud-militairen die in financiële problemen komen doordat de AOW-leeftijd is verhoogd.

De minister kondigde vanmiddag een extra compensatie aan. Desondanks ging de actie van de veteranen door. Zij vinden de nieuwe regeling nog steeds ontoereikend.

John Ooms (64) is een van de oud-militairen die naar Den Haag is afgereisd. Hij is verbolgen over het uitblijven van een goede oplossing. "Je wordt in de steek gelaten. Wat wij nu doen, is een ultiem middel."

Ooms heeft zijn baton eerder al opgestuurd. "Met pijn in het hart", zegt hij. Zijn pensioen gaat in op 1 september 2017, maar pas een jaar later krijgt hij ook AOW. Gemist inkomen: bijna 5000 euro.

Stank voor dank.

Veteraan André Kamp

"Alle mensen die hun onderscheidingen vandaag inleveren hebben 30 of 35 jaar met plezier en volle inzet voor de krijgsmacht gewerkt", zegt Ooms. "Soms met gevaar voor eigen leven. En dan kom je aan het einde van je werkzame leven en val je in een keer in een AOW-gat."

"Dit is een serieuze bedreiging van je leefomstandigheden", zegt veteraan André Kamp op een Facebookpagina over het AOW-gat. "Net als al die shit die we tijdens onze uitzendingen hebben moeten meemaken. Stank voor dank."

Donderdag gaan de oud-militairen opnieuw naar Den Haag voor een demonstratie. Dan stemt de Kamer over een motie van CDA en SP waarin de regering wordt opgeroepen om het AOW-gat volledig te compenseren. Volgens John Ooms hebben zich al zeker 900 veteranen aangemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl