Joop Cornelissen werkte 41 jaar bij de marine, en had toen een AOW-gat

Joop Cornelissen werkte 41 jaar bij de marine, vooral als scheepskok. Hij heeft nog voor prins Bernhard gekookt toen die een bezoek bracht aan zijn schip. "Rijsttafel. Hij heeft twee keer opgeschept, hoorde ik achteraf", zegt Cornelissen. Na 41 dienstjaren bleek Cornelissen een half jaar geen recht op AOW te hebben. 

Hij kon met zijn vrouw net rondkomen. "Het is dat we een buffertje hadden, anders had ik een voedselbank op moeten zoeken. We moesten rondkomen van 124 euro in de maand. Dat kan natuurlijk niet hè."

Duizenden oud-gedienden zitten met hetzelfde probleem. Eerder stoppen met werken is verplicht bij Defensie. Tot aan de leeftijd van 65 is er een speciale uitkering, daarna krijgen oud-militairen net als anderen AOW, meestal met een aanvullend pensioen.

Maar het ministerie van Defensie heeft voor het eigen personeel nooit maatregelen genomen toen de AOW-leeftijd omhoog ging naar 67. Hierdoor krijgen zij een half tot twee jaar lang geen AOW.

Leeftijdsdiscriminatie

Het probleem is al een tijdje bekend, vooral door de rechtszaken die de oud-militairen samen met de vakbond VBM hebben aangespannen tegen het ministerie. Drie weken geleden deed de rechter uitspraak in veertien van deze zaken. Het ministerie doet aan leeftijdsdiscriminatie en de compensatie is veel te laag, vindt de rechter.

Deze uitspraak geldt niet vanzelf voor alle militairen die nog een rechtszaak hebben lopen. De rechter moet in alle gevallen individueel een uitspraak doen, dus dat gaat nog maanden duren. Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de rechterlijke uitspraken.

Cornelissen is daarom teleurgesteld in Defensie-minister Hennis: "Ik denk dat op zich de wil bij de minister er wel is, maar het is het financiële plaatje. Het gaat om 11.000 gevallen." Een ruimere compensatieregeling kan Defensie tot 600 miljoen euro gaan kosten.

De Tweede Kamer en minister Hennis willen graag wat doen voor de militairen. Vandaag werden alle betrokken gehoord in de Tweede Kamer. Volgende week praten ze erover, maar het geld dat nodig is heeft nog niemand gevonden.

STER reclame