Techbedrijven gaan samen extremistische video's aanpakken
Een video waarin een terrorist van IS een gevangene doodt; de beelden werden meerdere keren via sociale media verspreid. Op deze manier bereikt IS een grote groep mensen. Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft willen hier nu samen tegen optreden.
Er komt een gezamenlijke database waarin wordt bijgehouden welke video’s zijn aangemerkt als extremistisch. Denk naast beelden waarin gevangenen worden gedood aan video's waarmee nieuwe aanhangers worden gerekruteerd.
Digitale vingerafdruk
Als één van de vier bedrijven zo’n video ontdekt, stuurt het desbetreffende bedrijf unieke code rond, in feite een digitale vingerafdruk, waaraan de inhoud te herkennen is. Dit moet ervoor zorgen dat de video's of foto's niet alleen snel van Twitter worden verwijderd, maar ook YouTube dat vervolgens makkelijk kan doen.
De bedrijven benadrukken in een blog dat het gaat om de "meest extreme en flagrante terroristische foto’s en video’s die er zijn". Dit moet de netwerken ervan verzekeren dat het betreffende beeld hoe dan ook fout is; het ene bedrijf is namelijk bij bepaalde content strenger dan het ander.
Bij het delen van foto’s of video’s wordt de identiteit van degene die ze online heeft gezet niet bekendgemaakt. Daarnaast worden de video’s en foto’s niet automatisch verwijderd. Daardoor hebben de bedrijven zelf altijd het laatste woord.
Kritiek
Extremistische content is al tijden een probleem op grote sociale netwerken. Islamitische Staat wist de afgelopen tijd handig gebruik te maken van platformen als Twitter en YouTube. Dat kwam de bedrijven op flinke kritiek te staan.
Afgelopen zomer klaagde de vader van een vrouw die omkwam bij de aanslagen in Parijs de techbedrijven aan, omdat zij "willens en wetens accounts van IS hebben toegestaan".