Politieagenten bij concertzaal de Bataclan in Parijs
NOS Nieuws

Google, Facebook en Twitter aangeklaagd door vader terreurdode Parijs

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De vader van een vrouw die omkwam bij de aanslagen in Parijs, november vorig jaar, heeft bij een Amerikaanse rechtbank een aanklacht ingediend tegen drie techbedrijven. "Facebook, Google en Twitter hebben willens en wetens accounts van IS toegestaan", schrijft Reynaldo Gonzalez in de aanklacht.

Gonzalez stelt dat de terroristische organisatie op de drie platforms genoeg ruimte had om nieuwe leden te rekruteren, geld op te halen en extremistische propaganda te verspreiden. Daarmee zouden ze "materiële steun" aan IS hebben geleverd.

In een reactie aan persbureau AP wijzen de drie bedrijven op hun beleid tegen extremistische content. Ze benadrukken dat ze altijd meewerken aan verzoeken van opsporingsdiensten.

Niet verantwoordelijk voor inhoud

Het is de vraag of de zaak standhoudt. In de Amerikaanse wet staat dat online diensten niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de inhoud die door gebruikers wordt geplaatst.

Volgens een van Gonzalez’ advocaten geldt dat argument in deze zaak niet. "Deze zaak gaat niet om de inhoud van de berichten, maar om het feit dat dat Facebook, Google en Twitter IS toestaan de kanalen te gebruiken.”

Het is niet de eerste zaak tegen een sociaal mediaplatform. Eerder dit jaar werd Twitter door een Amerikaanse familie aangeklaagd om een zelfde soort reden.

Kat-en-muisspel

Het tegengaan van extremistische accounts is voor socialemediaplatforms een flinke klus. Zodra accounts worden verwijderd, duiken er weer nieuwe op. Dat maakt bestrijden voor hen lastig.

Daarnaast ontstaat regelmatig de indruk dat de platforms verkeerde keuzes maken. Zo werd het Facebook-account van de Arabische journaliste Jenan Moussa eerder deze week tijdelijk geblokkeerd en later weer geactiveerd. Ook is er veel kritiek op Twitter's blokkeerbeleid.

De platformen zijn voor het blokkeren van accounts afhankelijk van gebruikers die deze melden. Vervolgens kijken er teams naar de meldingen. Zij besluiten of een account dichtgaat.

Waarom de verkeerde accounts worden verwijderd wordt niet altijd duidelijk. Vaak willen de bedrijven daar, vanwege privacyredenen, niet te veel over kwijt. Wel zeggen ze vaak dat het "mensenwerk" is en fouten dus niet altijd te voorkomen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl