Het trainingscentrum in Amman waar IS op 9 november een aanslag pleegde.
NOS Nieuws

Twitter voor rechter voor toelaten IS-propaganda

Twitter is in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd wegens het toelaten van IS-propaganda op zijn netwerk. Dat zegt het tv-station NBC News dat de rechtbankdocumenten over de zaak op zijn website heeft geplaatst.

De rechtszaak is aangespannen door de familie van een militaire instructeur die vorig jaar in Jordanië was om politietroepen op te leiden. Op 9 november schoot een politieofficier hem dood bij een aanslag die door IS werd opgeëist. Behalve de Amerikaan kwamen bij die aanslag nog een Amerikaan, een Zuid-Afrikaan en drie Jordaniërs om het leven.

70.000 accounts

Volgens de familie van de Amerikaan is Twitter medeschuldig. "Twitter heeft jarenlang willens en wetens IS in de gelegenheid gesteld om het sociale netwerk van Twitter te gebruiken voor verspreiding van zijn extremistische ideologie, voor geldinzameling en voor het verwerven van rekruten", staat in de aanklacht.

Zonder Twitter zou IS in de laatste jaren niet tot de meest gevreesde terroristische groep ter wereld zijn uitgegroeid, zegt de familie die verder stelt dat IS 79 officiële Twitter-accounts heeft.

Niet-ontvankelijk

Twitter liet NBC News weten dat de klacht niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Het bedrijf wijst erop dat gebruikers zich aan regels moeten houden, waarin staat dat dreigen met geweld en het aanzetten tot terrorisme niet op Twitter thuishoort. Speciale teams letten op naleving van die regels en werken daarbij samen met terrorisme-bestrijders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl