AFP
NOS Nieuws

Zorgen over anti-Europagevoel bij Juncker

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, is teleurgesteld over de uitslag van het referendum in Italië, maar noemt het geen catastrofe. "Het zijn gevaarlijke tijden waarin we leven", zegt hij in een interview met Nieuwsuur. "Natuurlijk maken de Italianen er het beste van, maar ik ben bezorgd over het toenemend aantal politici in Europa dat bereid is om de anti-Europese kaart te spelen."

De drijvende krachten achter het nee-kamp bij het referendum over een grondwetswijziging waren eurosceptische partijen. 60 procent van de Italianen zei uiteindelijk 'no' tegen de bestuurlijke hervormingen van premier Renzi. Die kondigde daarop zijn vertrek aan.

Oorlogen

Juncker zegt dat Europese politici beter samen de schouders eronder kunnen zetten, dan afstevenen op een herhaling van "de tragische geschiedenis van dit continent". Het gaat volgens de voorman van de Europese Commissie niet alleen over het voorkomen van oorlogen. "Neem nu de financiële crisis. Als we niet hadden samengewerkt, hadden alle banken eigen besluiten genomen en was het een financiële oorlog geweest."

Het ergert Juncker dat hij daar weinig over leest in de media. "Nee zeggen is zo makkelijk. De tegenstemmers, de populisten, nemen geen verantwoordelijkheid, waardoor wij alle kritiek over ons heen krijgen. Wij proberen wel besluiten te nemen, die verder gaan dan de waan van de dag. We denken na over hoe de wereld er over 15 tot 20 jaar zou moeten uitzien en daar worden we op afgerekend."

Sommige politici presenteren te simpele antwoorden.

Jean-Claude Juncker in Nieuwsuur

Juncker snapt dat de wereld ingewikkelder is geworden. "Door de sociale media gaat alles snel de wereld over, maar laten we ons als politici verantwoordelijk gedragen. Sommige politici presenteren te simpele antwoorden. Ze stellen wel de juiste vragen, maar geven niet de juiste antwoorden."

Op de vraag of hij verwacht dat de EU uit elkaar kan vallen, glimlacht hij. Juncker herkent de opvatting van Frans Timmermans, die dat recentelijk niet uitsloot. "Ik ben geen fan van die opvatting", begint hij. "Ik heb veel vertrouwen in het vermogen van de Europeanen om er aan het eind van de dag met elkaar, ondanks alle verschillen, toch uit te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl