Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem vreest geen nieuwe eurocrisis na referendum Italië

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

"Het referendum in Italië ging niet over Europa, het is een binnenlandse zaak." Dat is de meest gehoorde reactie vanochtend bij de Europese instellingen in Brussel. Minister Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, benadrukt dat het economisch juist heel goed gaat in Europa.

Gisteren gingen de Italianen naar de stembus voor een referendum over een grondwetswijziging. 60 procent van de Italiaanse kiezers stemde tegen. Omdat president Renzi zijn politieke lot aan de uitslag van het referendum had verbonden, stapte hij op.

Hoewel Italië nu weer met een regeringscrisis kampt, is er volgens minister Dijsselbloem geen enkele aanleiding om te denken dat er een nieuwe eurocrisis komt. "Banken moeten wel worden aangepakt, maar dat was ook al voor het referendum het geval." Hij erkent wel dat er politieke instabiliteit is, maar legt de nadruk op de economische voorspoed. "Je ziet ook aan de reacties in de markt dat die zeer gematigd zijn."

Dijsselbloem denkt niet dat uitkomst referendum Italië leidt tot eurocrisis

Ook Eurocommissaris Moscovici van Financiën zegt dat Italië met een van de grootste economieën van Europa sterk en stabiel is. "Er zal hoe dan ook een nieuwe Italiaanse regering komen."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken gelooft ook niet dat de uitslag in Italië een 'nee' tegen Europa was. "Het is een duidelijk 'nee' tegen premier Renzi. Dat hij nu aftreedt is begrijpelijk."

Koenders maakt zich geen zorgen over de stabiliteit van Italië en daarmee de EU. "Italië is een land met sterke instituties en een sterke democratie. Wel is het van belang dat er zo spoedig mogelijk een opvolger wordt benoemd voor Renzi, want het land staat voor belangrijke hervormingen."

Koenders: uitslag Italië heeft geen grote gevolgen

De Franse minister Sapin voegt daar nog aan toe dat in Brussel ook wordt gekeken naar de uitslag in Oostenrijk. "Dat kun je geen anti-Europees geluid noemen, daar is extreem-rechts verslagen", aldus de bewindspersoon.

Vanuit het Europees Parlement laat de fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt weten dat het referendum in Italië vooral over de macht in het land ging. "Ze wilden kleine partijen monddood maken en dat heeft de bevolking niet gepikt", aldus Verhofstadt. Hij voegt er nog wel aan toe dat het een goede gelegenheid is om haast te maken met de bankenunie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl