De Mevlana moskee in Rotterdam werd in 2001 gebouwd voor de Turks-Nederlandse gemeenschap. ANP

Turkse imam kan niet tot inburgeringscursus worden gedwongen in eigen land

time icon Aangepast

Turkse imams kunnen niet verplicht worden voor hun komst naar Nederland een inburgeringscursus te volgen. Dat had het kabinet graag gezien want dat vindt dat Turkse imams door hun gebrekkig kennis van de Nederlandse taal en samenleving te weinig bijdragen aan de integratie van hun moskeebezoekers.

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft daarom gekeken of de Turkse imams in hun eigen land het verplichte basisexamen inburgering kunnen volgen. Voor vreemdelingen uit niet-Europese landen is een inburgeringsdiploma verplicht voor een Nederlandse werkvergunning aangevraagd kan worden.

Associatieverdrag

Maar aan Turkse imams kan die regel niet worden opgelegd, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Met Turkije is een associatieverdrag gesloten en dat bepaalt dat Turkse onderdanen niet anders behandeld mogen worden dan andere EU-burgers.

In Nederland werken momenteel zo'n 140 imams van Diyanet, het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken. De imams werken in moskeeën van de Islamitische Stichting Nederland (Diyanet Nederland).

Nasleep staatsgreep

Asscher kondigde het onderzoek naar de verplichte taalcursus aan na gesprekken in september met vertegenwoordigers van Turks-Nederlandse organisaties. De minister wilde dat de Nederlandse organisaties nadrukkelijk afstand zouden nemen van de bedreigingen en intimidaties in de nasleep van de staatsgreep in Turkije.

STER Reclame