Asscher heeft 'stevig gesprek' met Turkse Nederlanders
Minister Asscher heeft naar eigen zeggen een stevig gesprek gehad met vertegenwoordigers van Turks-Nederlandse organisaties. Hij had hen uitgenodigd omdat hij vindt dat ze nadrukkelijk afstand moeten nemen van bedreigingen en intimidaties in de nasleep van de staatsgreep in Turkije. Volgens Asscher kunnen de organisaties alleen gesprekspartner zijn van het kabinet als ze democratische waarden verdedigen.
Aan het overleg deden vijftien Turks-Nederlandse organisaties mee. De minister zei dat ze inderdaad afstand hebben genomen van intimidaties, en dat ze zich realiseren "dat dit niet zo kan doorgaan" en het ze menens is.
Praktijk
Maar hij benadrukte dat het nu om de praktijk gaat. "Zodra er weer een incident is, zal ik ze benaderen om zich uit te spreken. Dat is voor mij de lakmoesproef om te bepalen of ze menen wat ze zeggen." Volgens Asscher kunnen de organisaties veel meer doen dan ze tot nu toe hebben gedaan.
De minister is blij dat alle organisaties op zijn uitnodiging waren ingegaan, "ook organisaties die in Turkije niet in één ruimte zouden zitten".
Woordvoerders van de organisaties typeerden de ontmoeting als goed en prettig. Ze beamen dat ze bedreigingen en intimidaties verwerpen en dat ze voor de rechtsstaat staan, al benadrukken sommigen dat ze dat ook al eerder hebben gezegd. Ze erkennen dat het er nu om gaat hoe de afspraken uitpakken.