Sepp Blatter op 25 augustus in Lausanne, toen hij zich meldde voor een zitting bij het CAS AFP

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zijn beroepszaak bij het Internationaal Sporttribunaal CAS verloren. Dat betekent dat de schorsing van zes jaar, die hem door de FIFA werd opgelegd, gehandhaafd blijft.

Blatter maakte de uitspraak van het CAS in Zwitserland zelf bekend. In een verklaring stelt hij dat het besluit moeilijk te accepteren is, maar dat er gezien het verloop van het proces geen andere uitspraak te verwachten was.

De 80-jarige Zwitser trad vlak na zijn herverkiezing in juni 2015 na zeventien jaar af als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Hij werd in december vanwege een dubieuze betaling in 2011 van 1,8 miljoen euro aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar geschorst. De beroepscommissie bracht Blatters schorsing terug naar zes jaar.

Platini stapte in het voorjaar ook naar het CAS om zijn straf aan te vechten. Het sporttribunaal sprak begin mei een definitieve straf uit van vier jaar schorsing, waarna Platini na maanden van onduidelijkheid opstapte als UEFA-voorzitter.

Meer zaken tegen Blatter

Los van deze CAS-zaak loopt sinds september 2015 ook een strafrechtelijk onderzoek tegen Blatter bij de Zwitserse justitie, vanwege dezelfde ‘onethische betaling’ aan Platini.

Tegelijkertijd loopt bij de ethische commissie van FIFA nog een zaak tegen Blatter wegens mogelijke zelfverrijking en omkoping. Het gaat om afspraken tussen Blatter en twee andere voormalige FIFA-officials, Markus Kattner en Jérôme Valcke. Zij worden ervan beschuldigd zichzelf in totaal 71 miljoen Zwitserse frank te hebben toegeschoven.

STER reclame