Gerrit G. bij de Rotterdamse rechtbank in gesprek met onder anderen medeverdachte Dennis van den B.
NOS NieuwsAangepast

Gerrit G. geeft sleutel 'vergismoord' in geheime opname

Drugscrimineel René F. zit achter de 'vergismoord' op Rob Zweekhorst en de liquidatie van Rinus Moerer. Ex-douanier Gerrit G., die van corruptie wordt verdacht, heeft dat van F. zelf gehoord, zegt hij in een stiekem opgenomen gesprek met een andere crimineel. De opnamen zijn in handen van de NOS.

GGZ-directeur Rob Zweekhorst werd op 1 januari 2014 neergeschoten toen hij in Berkel en Rodenrijs zijn hondjes uitliet. Al snel ontstond het vermoeden dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Het eigenlijke doelwit zou Dennis van den B. zijn, die bij Zweekhorst in de buurt woonde en op hem lijkt. Sindsdien wordt gesproken van de 'vergismoord'.

Libanese vrouw

G. bevestigt in het opgenomen gesprek dat Van den B. het doelwit was en dat René F. de opdrachtgever was. Met de moord zou F. hebben willen voorkomen dat zijn Nederlandse vrouw zou ontdekken dat hij ook in Libanon getrouwd is en een kind heeft. Van den B. zou een foto hebben van F. met zijn Libanese vrouw.

"René wilde Dennis laten omleggen", zegt G. in het gesprek. "Maar hij heeft de verkeerde gepakt. Dat heeft René op zijn geweten." De liquidatie van Rinus Moerer, die in april 2014 in Steenbergen werd doodgeschoten, was volgens G. ook een opdracht van René F. "Dat heeft hij tegen mij gezegd."

Miljoenen

Gerrit G., Dennis van den B. en René F. staan alle drie terecht in een drugshandelzaak. Het OM eiste afgelopen dinsdag tegen G. 16 jaar cel wegens corruptie. Hij verdiende als douanier miljoenen door ervoor te zorgen dat containers met drugs niet werden gecontroleerd. Tegen medeverdachten F. en Van den B. is 8 jaar en 12 jaar cel geëist wegens drugssmokkel en omkoping.

F. werd al eerder genoemd als opdrachtgever van de vergismoord en de liquidatie van Moerer, maar niemand had dat uit eerste hand vernomen. Gerrit G. is de eerste die zegt dat hij het van F. zelf heeft gehoord en dat maakt juridisch veel verschil.

Ongeloofwaardig

Maar de advocaat van René F., Ed Manders, vindt het verhaal ongeloofwaardig. "Stel dat René erachter zit, dan zou hij het toch niet aan Gerrit vertellen?", zegt Manders. Als bewijs tegen F. kan het opgenomen gesprek volgens hem niet dienen. "Het komt uit één bron, de mond van Gerrit. Er is niets wat het ondersteunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl