De liquidatie van Rob Zweekhorst op nieuwjaarsdag 2014 ANP

De Schiedammer die achter de 'vergismoord' op GGD-directeur Rob Zweekhorst zou zitten, is in Nederland aangekomen. Argentinië heeft de man uitgeleverd voor betrokkenheid bij de smokkel van onder meer een partij van 3000 kilo cocaïne. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of hij ook officieel wordt verdacht van de moord op Zweekhorst.

De 47-jarige Rene F. meldde zich in december bij de Argentijnse politie. Hij werd internationaal gezocht voor drugshandel. De politie had hem eerder aangeraden het land te verlaten nadat hij vorig jaar maart gewond was geraakt bij een mislukte moordaanslag in Simonshaven.

Vergismoord

Na het vertrek van F. naar het buitenland bleek dat hij een grote rol speelt in de zaak van de corrupte douanier Gerrit G. In dat dossier duikt ook de naam op van Johan V., alias de Hakkelaar. Medeverdachten in deze zaak beschuldigen F. ervan dat hij achter de 'vergismoord' zit, waarvan Zweekhorst het slachtoffer werd. Die werd in januari 2014 in Berkel en Rodenrijs doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet.

Volgens het OM was niet Zweekhorst het beoogde slachtoffer, maar verwisselde de huurmoordenaar hem per ongeluk met Dennis van den B. De twee mannen leken op elkaar en woonden in dezelfde buurt. Van den B. is een criminele kompaan van F. De twee hadden ruzie, zo blijkt uit het dossier.

Er lijkt ook een verband te zijn met de liquidatie van Rinus Moerer in Steenbergen. Moerer werd doodgeschoten nadat door zijn fout een partij van 300 kilo cocaïne was onderschept. Volgens zijn medeverdachten zit F. ook achter deze aanslag.

Ontkenning

F. ontkent iedere betrokkenheid bij de twee moorden. Volgens zijn advocaat heeft hij zichzelf aangegeven bij de politie in Argentinië om zijn verhaal te kunnen doen. Maandag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. 

STER reclame