NOS NieuwsAangepast

'Akkoord tussen Duitsland en Europese Commissie over tol'

De Europese Commissie en Duitsland zijn het eens geworden over een tolsysteem voor de Duitse Autobahn. Dat meldt de omroep ARD op basis van bronnen in Brussel. In het compromis zou de compensatie voor Duitse bestuurders grotendeels zijn geschrapt, en zouden de toltarieven zijn verlaagd.

Eind september sleepte de Europese Commissie Duitsland voor het Europese Hof van Justitie vanwege de plannen voor tolheffing op Duitse snelwegen. Doordat Duitsers gecompenseerd zouden worden door een lagere motorrijtuigenbelasting zouden buitenlandse automobilisten worden gediscrimineerd. Dat is tegen de Europese regels.

In het compromis dat er nu ligt zou er in Duitsland alleen een lagere motorrijtuigenbelasting komen voor voertuigen met een lage uitstoot. Ook zou het goedkoopste vignet voor tien dagen 2,50 euro gaan kosten, en niet 5 euro, zoals eerder het plan was. Verder komen er vijf prijsniveaus in plaats van drie.

Opbrengsten

Als dit inderdaad is afgesproken, is het nog maar de vraag of het doorgaat. De opbrengsten zouden wel eens zo laag kunnen zijn, dat ze niet opwegen tegen de administratieve kosten die het systeem met zich mee brengt.

Niet alle Duitsers zullen staan te springen bij deze nieuwe plannen. Bestuurders van voertuigen met een hoge uitstoot worden opeens niet meer gecompenseerd en zullen dus duurder uit zijn. De SPD had de kiezers bovendien beloofd dat een nieuw tolsysteem de belastingbetaler in ieder geval geen extra geld zou kosten, dus het is de vraag of zij de sociaaldemocraten als coalitiepartner in mee zullen gaan.

De Duitse minister van Verkeer Dobrindt ontmoet vandaag in Brussel de Europese verkeerscommissaris Violeta Bulc. Ze zullen de nieuwe plannen waarschijnlijk vanavond presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl