Het nieuwe Aidsmonument aan De Ruijterkade in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Aidsmonument onthuld in Amsterdam

In Amsterdam is een aidsmonument onthuld. Het kunstwerk stelt een Chinees telraam voor dat aftelt naar 2030. In dat jaar zou aids volgens Millenniumdoelen van de VN de wereld uit moeten zijn.

"Maar als we op dezelfde manier doorgaan als nu, halen we dat niet", zegt het Aidsfonds. Dat waarschuwt voor een groeiende aidsepidemie. Volgens een rapport van het Aidsfonds overlijden wereldwijd nu drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990. Dat zijn meer dan 3000 mensen per dag.

'Living by Numbers'

Het metershoge monument 'Living by Numbers' staat aan het IJ in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan en Louise van Deth, de directeur van het Aidsfonds, onthulden het telraam vandaag, op Wereld Aids Dag.

Het monument is een initiatief van het Namen Project Nederland. Dat project beheert en exposeert Nederlandse Quilts, gedenkdoeken ter nagedachtenis van mensen die aan aids zijn overleden.

Het meest in het oog springen de grote, vuurrode bollen van Murano-glas uit Venetië. Het monument tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw is ontworpen door de Franse kunstenaar Jean Michel Othoniel. Hij heeft er geen geld voor gevraagd. "Het telraam kan een teken van hoop zijn dat de cijfers kleiner worden, dat we opnieuw bij nul beginnen en dat er aan het tellen een eind komt."

Nieuwe brandhaarden

"Rusland en Oekraïne zijn de nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie", zegt Louise van Deth, de nieuwe directeur van het Aidsfonds. Ze gelooft dat 2030 nog wel haalbaar is. "Het komt aan op meer inzet, meer geld én op politieke wilskracht." Vanaf deze maand loopt de campagne Het virus dreigt te winnen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl