Minister Hennis van Defensie en haar Belgische collega VandePut ondertekenen in Brussel de Letter of Intent ANP

Nederland en België krijgen rond 2023 nieuwe mijnenjagers, en zo'n vier jaar later nieuwe fregatten. De Belgen weten nu al dat het land twee fregatten en zes mijnenjagers koopt voor in totaal zo'n twee miljard euro. 

Nederland wil dergelijke aantallen en bedragen niet noemen, zo bleek vanavond tijdens de officiële ondertekening van een Letter of Intent in Brussel. De Nederlandse Defensieminister Hennis en haar Belgische collega VandePut hebben alleen een handtekening gezet om vast te leggen dat ze in elk geval gezamenlijk hun oude materieel vervangen. 

België en Nederland gaan samen marineschepen aanschaffen

Minister Hennis benadrukt dat Nederland nog geen idee heeft om hoeveel marineschepen het gaat. "We onderzoeken eerst wat de behoefte is", zegt de minister. Ook de Tweede Kamer heeft een stem in het aankoopbeleid. 

Koksschool

De marine van de twee landen werken de afgelopen jaren al intensief samen. Er is een gezamenlijk commandocentrum, de mijnenvegers liggen allemaal in Zeebrugge en er is een gedeelde koksschool. De aankoop van nieuwe schepen noemt Hennis een logische vervolgstap. Al jaren benadrukt de minister het belang van samenwerking met België en Duitsland. 

Het Nederlandse korps mariniers gaat binnenkort ook Belgische paracommando's opleiden. Deze Belgische militairen komen ook op de Zr. Ms. Karel Doorman te werken, waar sinds februari ook Duitse militairen rondlopen. 

STER reclame