Marinefregat Zr. Ms. Van Speijk lanceert raket tijdens een oefening ANP

Nederland wil met België nieuwe fregatten en mijnenjagers kopen. Minister Hennis van Defensie ondertekent nog deze maand een intentieverklaring met haar Belgische collega Vandeput. 

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Defensie bevestigt het bericht in de Belgische media dat het om vier fregatten en twaalf mijnenjagers gaat. In totaal zijn de kosten zo'n 4 miljard euro. De woordvoerder van minister Hennis wil geen bedragen noemen. "Dit zijn de eerste voorlopige schattingen."

België-correspondent Joris van Poppel van de NOS spreekt over een enorm grote aankoop. De aankoop wordt precies gedeeld; Nederland koopt twee fregatten en zes mijnenjagers; precies het aantal dat Nederland nu ook heeft.

Volgende decennium

Minister Hennis zei in december 2015 al dat in "het volgende decennium" de vervanging van de M-fregatten (Multipurposefregatten), de onderzeeboten en de mijnenbestrijdingscapaciteit belangrijke investeringsprojecten zijn. 

Samenwerking met de Duitsers en Belgen is van cruciaal belang, vindt de minister. "Dat is echt de toekomst". 

Volgens Van Poppel werken de Nederlandse en Belgische marine al jaren intensief samen. Er is een gezamenlijk commando-centrum in Den Helder, de mijnenvegers liggen in Zeebrugge en de gedeelde koksschool zit in Brugge. "Samenwerken is veel effectiever en goedkoper", aldus Van Poppel.

STER reclame