Jaring Rispens

Het waren er niet veel, maar ze waren er vanmorgen wel: de eerste schaatsers op natuurijs. Op Twitter verschenen foto's en filmpjes van fanatiekelingen die bij Helmond, Heerenveen en bij de Leersumse Plassen schaatsen. 

De schaatsers hielden het al snel voor gezien toen de temperatuur in de loop van de ochtend begon op te lopen. Daarna werd het gevaarlijk, omdat het ijs nog erg dun is. Sommigen zakten er vervolgens ook doorheen. 

Schaatser Albert Romkema uit Heerenveen stond vanochtend ook al vroeg op het ijs. "Het is zo bijzonder, want het is de laatste novemberdag. Het gebeurt zelden dat je dan kan schaatsen", zei hij. 

Gisteren probeerde hij het al, maar toen bleek het ijs nog te dun. "Maar het was wel echt mooi winterweer."

Plezier

Romkema kijkt jaarlijks met plezier uit naar het moment waarop hij weer voor het eerst zijn schaatsen kan aantrekken. "De schaatsen liggen klaar in de garage. De vorst kan er opeens zijn en dan moet je natuurlijk wel alles klaar hebben."

Een durfal op natuurijs

Ook in Brabant wagen mensen zich op het flinterdunne ijs. Zoals op een vennetje bij Deurne. Het ijs is zo dun dat de schaatsers het flink horen kraken als ze er overheen glijden. 

Ook in Brabant is het krakend schaatsen op natuurijs

De laatste nachten waren erg koud voor de tijd van het jaar. In de nacht van maandag op dinsdag werd het -8 graden in Twente en Groningen. Vannacht vroor het ook een aantal graden.

De komende dagen is het weer voorbij met de ijspret. De temperatuur blijft boven het vriespunt. 

STER reclame