De ochtend in Lemmer
NOS NieuwsAangepast

Brr. Het was de koudste novembernacht sinds 1998

Het was vannacht koud, en dat is het nu nog steeds. Het was vannacht zelfs zo koud, dat het de koudste nacht in november van deze eeuw genoemd kan worden. Het koudst was het in Twente en Groningen met een temperatuur van -8. De laatste keer dat het zo koud was in november, was in 1998. Toen werd het 's nachts -10.

Hoewel het de koudste herfstnacht van deze eeuw is, is er geen sprake van een recordkoude nacht, zegt Michiel Severin van Weerplaza. "Op 29 november 1921 was het in De Bilt zelfs -15 graden en ook op 30 november 1921 vroor het met -15 graden."

IJs Ryptsjerksterpolder nog te dun om te schaatsen

Het voelt nu vooral kouder omdat we deze extreme vorst niet meer zijn gewend. In de jaren 80 en 90 was strenge vorst in november normaal, maar de afgelopen 15 jaar hebben de zachte winters daar verandering in gebracht. "Deze strenge vorst van komende nacht is een uitzondering, en de zachte winters van de afgelopen jaren zijn nu regel", zei weerman Ben Lankamp van Weerplaza gisteren.

Het Leger des Heils bood vannacht in verband met de kou al honderden extra bedden aan daklozen aan. Door heel Nederland had de organisatie 568 extra slaapplaatsen ter beschikking gesteld.

Het is een mooie witte wereld hier, maar we kunnen niet schaatsen.

Herman der Geest

Zo'n koude nacht is perfect voor schaatsen op natuurijs, zou je zeggen. "We kunnen niet schaatsen vandaag", zegt Herman der Geest, die vanochtend met zijn schaatsen bij de Ryptsjerksterpolder in Friesland stond. "Het is een mooie witte wereld hier, maar het ijs was maar 1,5 centimeter dik."

Der Geest is niet teleurgesteld. "Het is altijd afwachten. Volgende keer beter. Dan moet er wel een hardere wind staan zodat de warmte van het ijs kan worden gevoerd."

Toch kan er vandaag op sommige plaatsen wel buiten worden geschaatst. In De Lier en Ammerstol kunnen leden van de lokale ijsclubs vanaf 09:00 uur het ijs op.

Koudste novembernacht in 18 jaar

Warm wordt het niet vandaag.

Weerman Michiel Severin

De extreme kou is maar van korte duur. Vandaag wordt het zonnig, met een klein zuchtje wind. "Warm wordt het niet vandaag, want de temperatuur moet oplopen van een temperatuur van -8 of -6", vertelt weerman Michiel Severin in het NOS Radio 1 Journaal. "In het oosten wordt het ongeveer 1 graad boven nul, in de rest van het land rond de 2 of 3 graden boven nul."

Het blijven dus winterse temperaturen, maar niet zo koud als vannacht. Komende nacht vriest het opnieuw enkele graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl