Het vliegtuigongeluk op de Superga in 1949
NOS VoetbalAangepast

Voetbalteams vaker getroffen door vliegrampen: van Torino tot Zambia

De geschiedenis kent veel voorbeelden van voetbalteams die verongelukten bij een vliegramp. Het ongeluk met de Braziliaanse club Chapecoense is de volgende op de lijst van tragische gebeurtenissen.

1949: Torino

Tussen 1942 en 1949 won 'Il Grande Torino' vijf keer de Italiaanse landstitel. Het team wordt beschouwd als een van de beste Italiaanse teams ooit. Op 4 mei 1949 sloeg het noodlot echter toe. Op de weg terug van een oefenduel met Benfica stortte het vliegtuig met daarin de selectie van Torino neer bij Superga, in de buurt van Turijn.

Geen van de 31 passagiers, onder wie 18 spelers, overleefde de crash. Onder de doden ook Valentino Mazzola, de aanvoerder en absolute ster van het team. Zijn zoon Sandro maakte later furore bij Internazionale. Drie spelers hadden het oefenduel laten schieten en bleven leven: Sauro Tomà, László Kubala en Luigi Giuliano.

Monument voor slachtoffers Torino 1949

1958: Manchester United

Het Manchester United van coach Matt Busby gooide in 1958 hoge ogen in de Europa Cup I. Dankzij een 3-3 gelijkspel bij Rode Ster Belgrado hadden de 'Busby Babes' zich geplaatst voor de halve finales. Op de terugweg ging het gruwelijk mis. Na het bijtanken in München crashte het vliegtuig op 6 februari 1958 bij een poging om op te stijgen.

Van de 44 inzittenden kwamen er uiteindelijk 23 om het leven, onder wie acht spelers van United. Duncan Edwards overleed 15 dagen later in het hospitaal aan zijn verwondingen. Op Old Trafford staat de klok voor altijd stil op 15.04 uur, het tijdstip van het ongeluk.

Ramp met Manchester United in München in 1958

1961: Green Cross

Op 3 april 1969 was een deel van het Chileense voetbalteam Green Cross per vliegtuig onderweg met een binnenlandse vlucht van Castro naar Santiago. Het vliegtuig verdween boven het Andes-gebergte van de radar. Pas zeven dagen later werden overblijfselen gevonden. Alle 24 inzittenden, onder wie acht voetballers, lieten het leven.

1969: The Strongest

De Boliviaanse topclub The Strongest uit La Paz had in 1969 deelgenomen aan een vriendschappelijk toernooi in Santa Cruz. Op de terugvlucht ging het fout. Op 26 september raakte het vliegtuig uit zicht en een dag later kwam het nieuws dat het vliegtuig bij Viloco was neergestort. Alle inzittenden, onder wie 17 spelers, kwamen om het leven.

Vliegrampen met voetbalteams: Torino, United en Kleurrijk Elftal

1979: Pachtakor Tasjkent

Pachtakor Tasjkent uit Oezbekistan speelde in 1979 in de hoogste divisie van de voormalige Sovjet-Unie. Tijdens een vlucht naar Minsk voor een duel met Dynamo Minsk botste het vliegtuig boven Oekraïne met een ander vliegtuig. Onder de 178 doden zaten 17 spelers van Pachtakor Tasjkent .

1987: Allianza Lima

Op 8 december 1987 landde een Fokker F27 met daarin de selectie van de Peruaanse club Allianza Lima in de Stille Oceaan. De ploeg was op de terugreis van een wedstrijd in de Peruaanse competitie. Van de 44 inzittenden overleefde alleen de piloot het ongeluk. Zestien van de 43 slachtoffers waren spelers.

1989: Kleurrijk Elftal

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots speelden vanaf 1986 elk jaar een wedstrijd in Nederland tegen een Surinaamse topclub. In 1989 werd de traditie omgedraaid en vertrok de selectie, het Kleurrijk Elftal, naar Suriname. Wat een hoogtepunt moest worden, werd een dieptepunt. Op 7 juni 1989 voltrok zich een tragedie.

Het vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) raakte op 25 meter hoogte twee bomen en stortte, op zijn kop, neer bij het dorp Zanderij. Er kwamen 176 mensen om, onder wie vijftien voetballers van het Kleurrijk Elftal.

Slechts elf inzittenden, onder wie de spelers Sigi Lens, Radjin de Haan en Edu Nandlal overleefden het ongeluk. Meerdere Nederlandse internationals ontsnapten aan de ramp. Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter en Henk Fraser kregen geen toestemming van hun clubs om naar Suriname te gaan.

Wrakstukken van het SLM-vliegtuig in 1989
  • AFP
    Kalusha Bwalya legt in 2012 bloemen voor zijn overleden teamgenoten van Zambia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl