Zelfrijdende Tesla
NOS NieuwsAangepast

Kamp maakt zich sterk om 'gigafabriek' Tesla naar Nederland te halen

Het kabinet wil zich inspannen om Tesla over te halen een grote fabriek voor elektrische auto's in Nederland te vestigen. Minister Kamp antwoordt dat op Kamervragen van de PvdA. Volgens Kamp kan de komst van zo'n fabriek een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer.

Tesla wil in Europa een 'Gigafactory' bouwen voor elektrische auto's en batterijen. De PvdA vindt dat Nederland met de al bestaande hoofdvestiging van Tesla in Tilburg en meer autobedrijven in Noord-Brabant deze kans niet mag laten lopen.

Kamp benadrukt dat Tesla zelf het besluit moet nemen om de productiefabriek al dan niet in Nederland te vestigen. Maar hij is het ermee eens dat de fabriek een versterking kan betekenen van de auto-industrie in Nederland.

Volgens de minister maken de korte afstanden en de dichtbevolkte Randstad Nederland erg geschikt voor elektrisch rijden. Hij wijst erop dat Zuidoost-Nederland goed is gesitueerd om de ontwikkeling naar 'slim schoon vervoer' in Nederland te realiseren. Kamp weet nog niet hoeveel banen de fabriek kan opleveren.

Tesla zegt nog niet te weten of er een gigafabriek in Nederland moet komen. "Eind volgend jaar bekijken we alle landen waar het mogelijk is een Tesla-fabriek te openen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl