De Canadese premier Justin Trudeau
NOS NieuwsAangepast

Canadese premier niet naar afscheid 'legendarische' Castro

Weer heeft een belangrijke leider afgezegd voor de herdenkingsceremonie van de overleden Cubaanse dictator Fidel Castro. Na de Russische president Poetin, heeft nu ook de Canadese premier Justin Trudeau laten weten niet te gaan.

Trudeau kwam onder vuur te liggen vanwege zijn commentaar op Castro's dood. Hij noemde hem een leider die larger than life was en zijn volk meer dan een halve eeuw diende.

Castro was een legendarische revolutionair en redenaar, die het onderwijs en de gezondheidszorg verbeterde, aldus Trudeau. Hij zweeg over de mensenrechtenschendingen en het monddood maken van politieke tegenstanders door Castro. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Of zijn opmerkingen ook de reden zijn dat hij niet gaat, is niet bekend.

Vervanger

Gouverneur-generaal David Johnston, die de Britse koningin Elizabeth in Canada vertegenwoordigt, zal op verzoek van Trudeau naar de herdenkingsbijeenkomst gaan.

Fidel Castro overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd. Hij is al gecremeerd. De urn wordt zondag bijgezet op een begraafplaats in Santiago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl