De Canadese premier Justin Trudeau
NOS NieuwsAangepast

Canadese premier wekt hoon met lofzang op Castro

De Canadese premier Justin Trudeau heeft bakken met kritiek gekregen vanwege zijn eerbetoon aan Fidel Castro. Vooral op sociale media wekken zijn warme woorden aan de overleden Cubaanse leider hoon. De parodieën buitelen over elkaar heen.

Trudeau benadrukte in zijn reactie op de dood van Castro de positieve punten die hij zag in diens leven en werk. Hij liet na te vermelden dat Castro berucht was om zijn schendingen van de mensenrechten en het monddood maken van politieke tegenstanders.

In zijn verklaring zei Trudeau: "Fidel Castro was een leider die larger than life was en zijn volk meer dan een halve eeuw diende". De Canadese premier noemt Castro verder een legendarische revolutionair en redenaar, die het onderwijs en de gezondheidszorg in zijn land aanmerkelijk verbeterde.

Hoewel Trudeau hem ook controversieel noemde, benadrukte hij hoe zowel aanhangers als tegenstanders zijn liefde voor het Cubaanse volk erkennen en voortdurend genegenheid uitten voor 'El Comandante'.

Vriendschap

Trudeau memoreerde ook de vriendschap tussen zijn vader, Pierre Trudeau, en Fidel Castro. Pierre Trudeau was twee keer premier van Canada. Toen hij in 2000 overleed, ontmoette zijn zoon Justin Fidel Castro op de begrafenis.

De Canadese premier besloot zijn verklaring met condoleances voor de "familie, vrienden en aanhangers van meneer Castro. We sluiten ons aan bij de burgers van Cuba in hun rouw om het verlies van deze buitengewone leider".

Tirannen

Op de lofzang van Trudeau is boos gereageerd door onder anderen Ted Cruz, de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Hij is in Canada geboren, nadat zijn vader Cuba na de revolutie was ontvlucht. Cruz vraagt zich op Twitter af hoe het kan dat jonge socialisten tirannen verafgoden als Castro, Mao, Stalin en Pol Pot.

Een andere Republikeinse ex-presidentskandidaat, Marco Rubio, is de zoon van Cubaanse immigranten in Miami. Hij vraagt zich af of de verklaring van Trudeau een parodie is en noemt zijn tekst "beschamend en schandelijk".

Op Twitter komen parodieën voorbij die vergelijkingen trekken met andere slechteriken, onder wie Pablo Escobar, Jack the Ripper, koning Hendrik VIII, de Joker uit Batman, Hitler en Osama bin Laden.

Ook zijn er mensen die zich ervoor schamen dat ze Canadees zijn.

Premier Trudeau heeft zich inmiddels verdedigd voor zijn woorden. Hij zegt nu dat hij alleen het overlijden wilde memoreren van een voormalig staatshoofd van een land waarmee Canada langdurige betrekkingen onderhoudt. Volgens Trudeau was het niet zijn bedoeling een onflatteuze geschiedenis weg te poetsen.

In een persconferentie op Madagaskar zei Trudeau verder dat het een feit is dat Fidel Castro een diepe en blijvende indruk heeft gemaakt op de Cubaanse bevolking. Maar hij gaf ook toe dat Castro een polariserende figuur was en dat er zeker zorgen zijn over mensenrechten. Trudeau zou die zorgen ook hebben overgebracht tijdens een officieel bezoek aan Cuba eerder deze maand. Op de vraag of hij vindt dat Castro een dictator was, antwoordde Trudeau bevestigend.

Begrafenis

In het Canadese parlement gaan stemmen op dat Trudeau moet wegblijven bij Castro's begrafenis. Het is vooral de oppositie die dat vindt. Trudeau zegt dat hij nog geen besluit heeft genomen wie Canada gaat vertegenwoordigen.

Trudeaus vader was in 1976 de eerste leider van een NAVO-land dat Cuba bezocht en is altijd een van de oudste, westerse bondgenoten gebleven. Na de revolutie van 1959 heeft Canada altijd contact gehouden met Cuba.

Tijdens zijn bezoek aan Cuba eerder deze maand zei Trudeau dat Canada de relatie in stand houdt, zelfs als dat zou betekenen dat dit problemen oplevert met de nieuwe president van de Verenigde Staten. Donald Trump heeft gedreigd een eind te maken aan de toenadering tot Cuba die is ingezet door president Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl