Sloop van woningen in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

'Sloopreferendum' over tienduizenden woningen in Rotterdam

De voorstanders willen het tekort aan huizen voor hoger opgeleiden in Rotterdam aanpakken. De tegenstanders vrezen dat mensen met lage inkomens de stad "uit worden gejaagd." Woensdag mogen de Rotterdammers naar de stembus voor het woonreferendum.

De grote vraag is: wordt de kiesdrempel van 30 procent behaald? Dat is de minimumopkomst om het raadgevende referendum geldig te verklaren. In de Maasstad ligt de gemiddelde opkomst bij landelijke referenda al vaak onder de dertig procent.

"Ik heb niet het gevoel dat het erg leeft", zegt Rotterdam-verslaggever Robert Bas. "De tegenstanders voeren flink campagne, maar als ik Rotterdammers spreek, zijn er weinig die zeggen te gaan stemmen."

De inzet

De Rotterdammers vellen een oordeel over Woonvisie 2030. Daarin zet de stad fors in op meer woningen voor midden- en hogere inkomens. Het bestuur vindt dat er naar verhouding te veel sociale huurwoningen zijn. Met als gevolg dat er te weinig huizen zijn voor jonge gezinnen met een hoger inkomen.

Het meest controversiële punt is de sloop van 10.000 goedkope woningen. Die moeten tegen de vlakte om het overschot aan te pakken. Nog eens 10.000 van dit soort huizen worden gerenoveerd om vervolgens de huur te kunnen verhogen. Er komen 36.000 nieuwe woningen bij.

Na de presentatie van het plan vorig jaar waren tegenstanders woest. De SP en een aantal huurdersverenigingen zette een handtekeningenactie op touw voor een referendum, wat als snel werd omgedoopt tot 'sloopreferendum'.

Dat we de arme Rotterdammer de stad uit willen jagen, is een misverstand.

Ronald Buijt, Leefbaar Rotterdam.

De argumenten

"Waar het eigenlijk op neerkomt: de komende 15 jaar zijn er 20.000 betaalbare woningen minder", zegt tegenstander SP-raadslid Leo de Kleijn. "De wachtlijst is nu vier tot zes jaar, dat loopt straks op tot tien jaar."

"Dat we de arme Rotterdammer de stad uit willen jagen, is een misverstand", zegt voorstander Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. "Er komen nu tien keer zoveel mensen de stad in met lage inkomens, dan uit het middensegment. De hoge inkomens hebben zelfs een vertrekoverschot. Dat willen we aanpakken door wijken sterker te maken."

Raadsleden over woonreferendum

Crooswijk wordt gezien als een blauwdruk voor het omstreden woonproject. In deze wijk zijn de afgelopen jaren al 800 goedkope huurwoningen gesloopt. Er kwam nieuwbouw voor terug. Verslaggever Henrik-Willem Hofs sprak met de bewoners over de veranderingen.

Buurtbewoners over de metamorfose van Crooswijk

Woensdag kunnen Rotterdammers van 07.30 tot 21.00 uur stemmen over het geplande woonbeleid. Er zijn 276 stembureaus en de totale kosten schat de gemeente op 1,6 miljoen euro. De eerste uitslagen worden 's avonds laat verwacht.

Leefbaar Rotterdam heeft gezegd dat als de kiesdrempel van 30 procent wordt gehaald, de plannen worden gewijzigd. "Maar dan moeten de tegenstanders wel genoeg mensen weten te mobiliseren", zegt correspondent Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl