NOS NieuwsAangepast

Filip komt Nederland stukje België brengen

Koning Filip neemt vandaag een bijzonder cadeautje mee tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland: een stukje België. Beide landen tekenen vandaag een verdrag over een grenscorrectie in Limburg.

Het Belgische Presqu’île de L’llal, en Presqu’île d’Eijsden worden geruild tegen het Nederlandse schiereiland Petit Gravier. Daardoor wordt Nederland netto ongeveer 10 hectare groter.

Het is de tweede grenscorrectie tussen Nederland en België in 175 jaar. Deze aanpassing is nodig omdat door het rechttrekken van de bochtige Maas in 1961 de drie gebieden ineens aan de verkeerde kant van de grens kwamen te liggen.

Dat leidde tot kleine enclaves van wetteloosheid, omdat de Belgische politie-agenten alleen per boot of via een omweg én met toestemming van Nederland bij L’llal konden komen. Omwonenden klaagden over overlast door illegale feesten, drugsdealers en sekstoeristen in het natuurgebied.

Je ziet niet zo vaak dat grenzen veranderen zonder een schot te lossen.

Gouverneur Theo Bovens van Limburg

Hoewel er geen mensen wonen of gebouwen staan, vergde het aanpassen van die situatie toch veel werk, zegt gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg. Het was een flinke klus omdat er veel partijen bij betrokken waren. "Niet alleen de ministeries van beide landen, maar ook waterstaten, het Kadaster, de provincies, drie gemeentes en deelstaten. Je kunt je voorstellen wat daarbij komt kijken."

Als beide parlementen het verdrag volgend jaar goedkeuren, is de ruil op 1 januari 2018 een feit. Bovens is best trots op dat resultaat. "Je ziet niet zo vaak dat grenzen veranderen zonder een schot te lossen, maar hier was een uitstekende samenwerking."

Staatsbanket

Filip brengt een bezoek van drie dagen aan ons land. Naast de ondertekening van het verdrag legt hij vandaag ook een krans bij het monument op de Dam.

Nederland ontvangt drie dagen koninklijk bezoek uit België

Daarna bezoekt hij met Willem-Alexander een bijeenkomst van ondernemers. Máxima gaat met koningin Mathilde op pad en bezoekt bijvoorbeeld het Cobra Museum en het nieuwe Utrecht CS.

Vanavond geeft de koning een staatsbanket ter ere van zijn Belgische gasten. Filip houdt morgen een concertavond in het Muziekgebouw aan ‘t IJ met het Nationaal Orkest van België en Ozark Henry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl