NOS NieuwsAangepast

Bandensector: rubber op kunstgras voldoet aan alle normen

De bandensector houdt vol dat rubberen korrels op kunstgrasvelden voldoen aan de Europese normen. De korrels van vijftig velden zijn onderzocht door een onderzoeksbureau dat door de bandensector is ingeschakeld. Volgens dat onderzoek blijft de concentratie schadelijke stoffen ruim binnen de Europese normen.

Over de schadelijkheid van de korrels in kunstgrasvelden is veel te doen, sinds wetenschappers in het tv-programma Zembla waarschuwden dat er te weinig bekend is over de gezondheidsrisico's van rubberen korrels.

Onderzoeksbureau SGS heeft de korrels op vijftig Nederlandse sportvelden onderzocht. Gisteren zijn de resultaten gepresenteerd aan een aantal gemeenten en sportverenigingen. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om korrels van voertuigbanden. De herkomst en de leverancier van de banden zijn bekend en de korrels voldoen volgens de onderzoekers aan de strenge Nederlandse regelgeving.

Aangemeld

"Het is goed om te zien dat de tot nu toe onderzochte velden ruim binnen de bekende normen blijven, ook binnen de strengere norm die we onszelf al jaren geleden hebben opgelegd", zegt Kees van Oostenrijk van Vereniging Band en Milieu.

De komende tijd worden door SGS nog eens 750 kunstgrasvelden onderzocht; die zijn door gemeenten en sportverenigingen bij het onderzoeksbureau aangemeld.

RIVM

Ook het RIVM is bezig met een onderzoek naar de rubberen korrels. "Dat gaat om een heel ander onderzoek, maar het is wel complementair. Wij doen een steekproef op velden in het hele land, kijken naar de gezondheidsrisico's van sporten op kunstgrasvelden en doen daarvoor ook internationaal literatuuronderzoek", zegt een woordvoerder van het rijksinstituut.

De resultaten van het RIVM-onderzoek worden binnen een paar weken verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl