NOS NieuwsAangepast

Bandensector biedt test van kunstgrasvelden aan

De autobandenbranche biedt sportclubs die ongerust zijn over het spelen op kunstgras een test aan om te kijken wat voor rubberkorrels er op hun velden liggen. De branche houdt vol dat korrels van het veelgebruikte SBR-rubber volkomen veilig zijn.

Vanaf volgende week kunnen clubs en gemeenten op een speciale website (www.SBRcheck.nu) checken of ook zij dat SBR-rubber op hun velden hebben. Bij twijfel kunnen zij zich melden bij de Vereniging Band en Milieu. Die zal dan monsters nemen en die kosteloos door deskundigen laten onderzoeken.

Als het SBR-granulaat is, hoeven de clubs zich geen zorgen te maken, zei Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zijn ervan overtuigd, gesteund door tientallen onderzoeken en de totale bandenindustrie, dat SBR-rubber veilig is."

Onderzoek

Ook wil de branche een grootschalig onderzoek instellen naar de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in de lichamen van sporters die op kunstgrasvelden sporten.

De bandenbranche zegt dat bij dit onderzoek "gerenommeerde wetenschappelijke instituten" worden betrokken. De onderhandelingen daarover zijn nog bezig. De branche maakt volgende week bekend welke instituten dat zijn.

Bij het RIVM loopt al een onderzoek naar gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras. Dat is in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid gestart. Het bestaat uit een literatuuronderzoek en een onderzoek van korrels van vijftig tot honderd velden. Het RIVM-onderzoek is in december klaar.

Sinds het uitzending van het tv-programma Zembla, eerder deze maand, is er veel onrust over het sporten op kunstgras, met name bij voetbalverenigingen.

Rubbergranulaat, dat wordt gemaakt van afgedankte banden, zou mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Toch wordt het veel gebruikt, omdat het RIVM had gezegd dat de korrels veilig zijn. Na de Zembla-uitzending vroeg minister Schippers het RIVM om een nieuw onderzoek.

Het RIVM waarschuwt ouders om kinderen niet met de rubberkorrels te laten spelen. Ook moeten ze na het sporten douchen en schone kleren aantrekken. Na de Zembla-uitzending namen tientallen sportverenigingen maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl