In dit gebouw moet de school komen
NOS NieuwsAangepast

Bletchley Park krijgt superschool voor whizzkids

Op Bletchley Park, het landgoed waar Britse specialisten in de Tweede Wereldoorlog de geheime Enigma-codes kraakten van de Duitse strijdkrachten, komt een school voor whizzkids. In 2018 beginnen de eerste honderd studenten tussen de 16 en 18 jaar er aan hun opleiding.

De nieuwe school is een initiatief van internetveiligheidsexperts. De lessen worden gegeven in een bijgebouw op het terrein, dicht bij het National Museum of Computing in de Britse stad Milton Keynes.

Het is de bedoeling dat het onderwijs voor de studenten gratis wordt. Daar staat wel tegenover dat ze tijdens de studie de veiligheidsexperts gaan helpen bij het bestrijden van de gevaren op het internet. In hun pakket zit onder meer wiskunde, informatica en natuurkunde.

''Bletchley Park voelt als een natuurlijk thuis voor een school die speciaal is gericht op internetveiligheid'', zegt Tim Reynolds een van de initiatiefnemers van de school. Het oorlogsverleden van het landgoed is daarbij een belangrijke inspiratiebron.

De gebouwen zijn nu nog vervallen

Groot-Brittannië is steeds vaker het slachtoffer van geavanceerde internetcriminaliteit, maar er is een tekort aan geschoolde mensen die de criminaliteit kunnen bestrijden. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Reid pleitte eerder al voor een speciale opleiding om internetcriminaliteit te bestrijden. Hij noemde dat van groot belang voor de digitale veiligheid van Groot-Brittannië.

Een woordvoerder van de Britse inlichtingendienst reageerde ook positief op het plan. Hij zei dat elk initiatief om de internetveiligheid te verbeteren meer dan welkom is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl