Gratie voor codekraker Alan Turing
Koningin Elizabeth heeft de Britse wiskundige Alan Turing postuum gratie gegeven. De veroordeling van Turing in de jaren 50 voor homoseksualiteit is daardoor ongedaan gemaakt.
"Alan Turing was een bijzondere man die een hoofdrol speelde in de redding van dit land tijdens de Tweede Wereldoorlog", zei premier Cameron.
Computers
In de oorlog kraakten Turing en zijn medewerkers de onbreekbaar geachte Enigma-code van de nazi's. Dankzij de daarvoor ontwikkelde Turing-bombe en de Colossus-computer konden de geallieerden de geheime boodschappen van Duitse onderzeeërs ontcijferen.
De Colossus was een van de eerste programmeerbare computers. Turing wordt daarom ook wel de geestelijk vader van de moderne computer genoemd.
Zelfmoord
Enkele jaren na de oorlog werd Turing aangehouden voor onzedelijk gedrag, omdat hij seks had gehad met een man. Homoseks was tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië.
Turing werd veroordeeld en kreeg de keuze: een celstraf of chemische castratie. Hij koos het laatste. Turing verloor zijn baan en pleegde in juni 1954 zelfmoord met cyanide. Hij was toen 41 jaar.
Gerenommeerde wetenschappers, onder wie Stephen Hawking, probeerden de Britse overheid al jaren ervan te overtuigen om Turings straf te schrappen. In 2009 bood toenmalig premier Brown al wel zijn excuses aan voor de behandeling van Turing.