AFP

Bangladesh heeft buurland Myanmar gemaand beter te zorgen voor de veiligheid van de Rohingya-moslims, een door het leger opgejaagde minderheid in het boeddhistische Myanmar. Steeds meer Rohingya vluchten van Myanmar naar Bangladesh. Bangladesh heeft de ambassadeur van Myanmar op het matje geroepen.

Bangladesh heeft de grensbewaking opgevoerd en stuurt veel Rohingya terug. Het leger van Myanmar is bezig met een grote actie tegen moslims in het noordwesten van het land, in de deelstaat Rakhine. Aanleiding is de dood van negen politieagenten die vorige maand werden doodgeschoten bij de grens met Bangladesh. Rohingya zouden daarvoor verantwoordelijk zijn. Volgens de regering treedt het leger op tegen gewapende strijders. 

Rivier Naf 

Bij de legeroperatie zijn zeker 86 Rohinya gedood. Zo'n 30.000 Rohingya zijn op de vlucht geslagen. Een aantal vluchtelingen zou zijn doodgeschoten toen ze probeerden de rivier Naf tussen Myanmar en Bangladesh over te steken. Ook zouden vluchtelingen zijn verdronken toen hun boot zonk.

De strijd in Rakhine is een grote test voor de democratisch gekozen acht maanden oude regering van Aung San Suu Kyi. Die is er nog niet in geslaagd het geweld tegen de moslimminderheid te stoppen. 

STER reclame