Rohingya in de Myanmarese deelstaat Rakhine
NOS NieuwsAangepast

Moslims in Myanmar op de vlucht voor het leger

Honderden Rohingya zijn in Myanmar op de vlucht geslagen voor het leger. Ze proberen naar het buurland Bangladesh te komen. Het leger is bezig met een grote militaire operatie in het noordwesten van het land. "Het lijkt erop dat er een grote etnische zuiveringsoperatie in gang is gezet", zegt correspondent Michel Maas.

Journalisten en hulpverleners worden niet toegelaten tot het gebied, maar getuigen zeggen dat militairen op vluchtelingen schieten. De afgelopen weken zijn naar schatting zeker 130 mensen om het leven gekomen. Volgens activisten zijn ook honderden huizen platgebrand.

De regering bestrijdt dat en zegt dat de operatie van het leger is gericht tegen gewapende moslims die een opstand zijn begonnen. Het leger begon de operatie nadat vorige maand negen politieagenten waren gedood bij de grens met Bangladesh. De Rohingya zouden daarvoor verantwoordelijk zijn.

Stateloos en rechteloos

De Rohingya zijn een moslim-minderheid die in Myanmar geen rechten heeft. De bevolking ziet hen als minderwaardig en ze worden voortdurend gediscrimineerd. In 2012 was er een golf van geweld tegen de moslims, die vooral leven in de noordwestelijke staat Rakhine, langs de kust. De geweldsgolf leidde tot een massale vlucht en sindsdien leven veel moslims in vluchtelingenkampen en getto's.

Met het aantreden van de nieuwgekozen democratische regering in Myanmar, de facto onder leiding van voormalig oppositieleider Aung San Suu Kyi, is er voor de Rohingya weinig veranderd. Er is alleen een commissie ingesteld onder leiding van oud-VN-chef Kofi Annan, die onderzoekt hoe de verhouding tussen de moslimminderheid en de boeddhisten kan worden genormaliseerd.

"Er zijn goede bedoelingen, maar ze kan weinig uitrichten", zegt correspondent Michel Maas over Aung San Suu Kyi. Het leger heeft volgens hem nog altijd veel macht en kan in de deelstaat Rakhine doen wat het wil.

Suu Kyi moet volgens Maas voorzichtig opereren in het land omdat haar achterban net zo'n hekel heeft aan de moslims als andere Myanmarezen. "Zij heeft de moeilijke taak om daar tussendoor te manoeuvreren."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept de regering van Myanmar op onderzoekers het gebied in te laten om onderzoek te doen naar schendingen van de mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl