Jo Cox AFP

De man die in juni tijdens de campagne voor het brexit-referendum de Brits politica Jo Cox vermoordde, krijgt levenslang. Dat bepaalde een rechtbank in Londen, nadat de jury had vastgesteld dat de 53-jarige Thomas Mair schuldig was aan moord.

Mair schoot op 16 juni drie keer op het Lagerhuislid van Labour, toen zij bij een afspraak in haar kiesdistrict verscheen. Ook stak hij haar een aantal keren met een mes. De 41-jarige Cox, moeder van twee jonge kinderen, voerde op dat moment campagne tegen de brexit.

Haat

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen dat Mair geobsedeerd is door nazi-Duitsland en extreem-rechtse opvattingen aanhangt. Tijdens het proces zweeg hij. De aanklagers zeiden dat ze ondanks zijn zwijgen voldoende duidelijk hadden gemaakt dat hij gedreven werd door haat.

Aan het eind van het proces vroeg Mair nog het woord, maar dat kreeg hij niet. "U bent geen patriot. Met uw actie heeft u de essentie van ons land verraden, zijn aanhankelijkheid aan de parlementaire democratie", zei de rechter.

Echtgenoot

De echtgenoot van Jo Cox zegt tegen de BBC dat haar stem niet tot zwijgen is gebracht. "De manier waarop ze leefde is belangrijker dan de manier waarop haar leven eindigde", zei Brendan Cox.

Hij vervolgde dat hij medelijden met Thomas Mair heeft "omdat hij geen liefde kent en zo vervuld is van haat." Cox voegde daaraan toe dat hij de moordenaar van zijn vrouw nooit zal vergeven. "Om te kunnen vergeven, moet iemand een geweten hebben en dat heeft hij niet." 

STER reclame