Sylvana Simons ANP

De politie heeft een man aangehouden voor het maken en publiceren van het filmpje waarin Sylvana Simons wordt bedreigd. Het gaat om een man van 37 uit Kudelstaart in de gemeente Aalsmeer. Hij heeft zich vanochtend zelf gemeld op het politiebureau.

In het filmpje wordt Simons afgebeeld als naakte Afrikaanse vrouw en als Zwarte Piet. Ook zijn lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen te zien, met daarbij het hoofd van Simons. De beelden zijn gemonteerd op het carnavalslied 'Oh Sylvana'.

Een fragment uit het bewuste dreigfilmpje NOS

Vice-premier Asscher noemde het filmpje weerzinwekkend en ook fractieleiders in de Tweede Kamer spraken er hun afschuw over uit. Simons, die actief is voor de politieke beweging Denk, zei vanmiddag zelf dat ze aangifte gaat doen.

Sylvana Simons gaat aangifte doen

Fractieleider Kuzu van Denk is blij dat de verdachte "bij zinnen is gekomen" en hoopt dat de man wordt veroordeeld. Uit onderzoek van de researchdesk van omroep NTR blijkt dat de man van 37 geregeld racistische en islam-kritische video's online zette. Zo plaatste hij een filmpje waarin Allah wordt afgebeeld als varken en een foto uit de strip Kuifje in Afrika, waarin een zwarte man een "oude dwergneger" wordt genoemd.

Sylvana Simons heeft al tijden te maken met racistische uitingen, vooral vanwege haar inbreng in het Zwarte Pietendebat. Ze wordt inmiddels beveiligd.

STER reclame