Simons, en de Kamerleden Öztürk (rechts van Simons) en Kuzu (uiterst rechts) tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma
NOS NieuwsAangepast

Denk: Sylvana Simons wordt beveiligd

Sylvana Simons wordt beveiligd na het bedreigende filmpje dat een paar dagen geleden op YouTube verscheen. In het filmpje is het gezicht van Sylvana Simons geplakt op de lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen.

"Er worden zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen", zegt politiek leider Kuzu van Denk. Hij wil er verder uit veiligheidsoverwegingen niets over zeggen. Kuzu had vandaag een gesprek met mensen van de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, omdat hij zich zorgen maakte.

Kuzu: "Je hebt maar één persoon nodig die de daad bij het woord voegt." Hij wil dat premier Rutte zich met de zaak bemoeit en een signaal afgeeft. "Bijvoorbeeld dat hij zegt 'ik accepteer dit niet meer'." Gisteren sprak vice-premier Asscher al zijn afschuw uit namens het kabinet.

Afschuw

De leiders van de politieke partijen hebben hun afschuw uitgesproken over het bedreigende filmpje, De woorden "walgelijk", "grensoverschrijdend" en "ernstig" vielen vandaag veel in de Tweede Kamer.

De politici vinden dat er geen onduidelijkheid mag bestaan over de veiligheid van Simons, die werkt voor de politieke beweging Denk van de Kamerleden Kuzu en Öztürk. Simons gaat hoogst waarschijnlijk voor Denk op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan.

Kogelbrief

"Als politicus sta je voor dingen en dat heeft soms treurige gevolgen", zegt VVD-fractievoorzitter Zijlstra. "Mevrouw Simons heeft dat nu ook ondervonden". Zijlstra ontving zelf ooit een kogelbrief. En ook de meeste van zijn collega's hebben ervaring met bedreigingen, maar willen daar weinig over kwijt.

Dat PVV-leider Wilders al jaren wordt beveiligd en dat die beveiliging dagelijks bestaat uit meerdere persoonsbeveiligers, escortes met politie-agenten en schuiladressen is inmiddels wel bij iedereen bekend. Wilders heeft het bedreigende filmpje nog niet gezien, zegt hij. "Maar ik ben tegen elke bedreiging, van wie dan ook."

We moeten niet naïef zijn. Pim Fortuyn is vermoord, en Els Borst ook

D66-leider Pechtold

D66-leider Pechtold zegt dat hij zich niet geremd voelt door bedreigingen of de dreigende sfeer. "Onze diensten doen goed werk", zegt hij. "Maar we moeten niet naïef zijn. Pim Fortuyn is vermoord, en Els Borst ook."

PvdA-leider Samsom wil dat bedreigers en makers van dit soort filmpjes hard worden aangepakt. "Politici moeten vrij zijn om te zeggen wat ze willen. En die vrijheid moeten ze echt kunnen voelen", zegt hij.

Tegenstellingen

"Er mag nooit aan worden getwijfeld dat haar veiligheid beschermd wordt", zegt GroenLinks-leider Klaver. "Dat geldt ook voor iemand die nog niet in de Tweede Kamer zit." Hij heeft de indruk dat de tegenstellingen tussen mensen elke dag groter worden. Daar moeten politici zich tegen uitspreken vindt hij.

Ook CDA-leider Buma vindt dat dit een ernstige bedreiging is waar serieus tegen moet worden opgetreden. Hij vindt dat politici wel een rol hebben in de verkiezingscampagne. "Die moet gaan over de inhoud. We moeten elkaar niet voor rotte vis gaan uitmaken."

Politiek: Sylvana Simons moet veilig zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl