Okke Ornstein
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse journalist krijgt ruim drie jaar cel in Panama

De Nederlandse journalist Okke Ornstein, die vorige week is opgepakt op het vliegveld van Panama-Stad, moet in Panama 3 jaar en 4 maanden de gevangenis in. Dat heeft zijn advocaat laten weten.

Ornstein hield een weblog bij over corruptie in Latijns-Amerika, Bananama Republic genaamd. Afgelopen zondag meldde journalistenvakbond NVJ dat hij was opgepakt, en dat hem een celstraf boven het hoofd hing.

De reden voor zijn arrestatie zouden artikelen zijn die hij op zijn blog schreef over de in zijn ogen dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Die klaagde de Nederlander enkele jaren geleden aan wegens smaad en laster; Ornstein werd hiervoor in 2012 veroordeeld tot twintig maanden cel.

Grondrechten

Die straf is echter nooit ten uitvoer gelegd, hoewel de journalist na de uitspraak in Panama woonde. Vorige week dinsdag werd Ornstein alsnog opgepakt toen hij het land in wilde.

Volgens zijn Nederlandse advocaat Channa Samkalden heeft Ornstein mondeling te horen gekregen dat zijn straf is verhoogd naar bijna 3,5 jaar. De reden is volgens haar onduidelijk. Ook heeft de advocaat de stukken van de rechtbank nog niet in kunnen zien. De hoop van Ornstein is gevestigd op druk vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Journalistieke vrijheid

Buitenlandse Zaken laat weten dat er mensen bovenop de zaak zitten. Volgens een woordvoerder wordt de zaak hoog opgenomen omdat Nederland veel waarde hecht aan journalistieke vrijheid.

Er wordt gekeken naar eventuele vervolgstappen, maar ook Buitenlandse Zaken is nog niet op de hoogte van alle details.

De NVJ liet eerder al weten dat een gevangenisstraf "vanwege de publicatie van een reeks blogs in strijd is met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl